Ελλάδα

Πέθανε η ηθοποιός Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, η πρωταγωνίστρια του Νίκου Κούνδουρου

Πέθανε η σημαντική ηθοποιός Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και κηδεύτηκε την Τετάρτη. Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου είχε γίνει γνωστή από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Επίσης «έφυγε» και ο ηθοποιός Χάρης Νάζος.
Ηείδηση της απώλειας της Μαργαρίτας Παπαγεωργίου έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος έγραψε: «Μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων που πλήττουν τον εύθραυστο κλάδο μας δύο άνθρωποι της θεατρικής οικογένειας μας έφυγαν την Κυριακή και το πληροφορηθήκαμε την μέρα που κηδεύτηκαν. Ο αξιοπρεπέστατος συνεπής καλός ηθοποιός του θεάτρου μας Χάρης Ναζος ,γεννημένος το 37,που στάθηκε πλάι σαν γιος στους αλησμόνητους Τζόλυ Γαρμπή και Θόδωρο Μορίδη, κι η εμβληματική πρωταγωνίστρια του «Δράκου» του Κούνδουρου και της «Μαγικής Πόλης», το μικρό κορίτσι Απ’ την «Θεία απ’ το Σικάγο»» με την σύντομη αλλά σπουδαία καριέρα, που γεννήθηκε το ‘35, η υπέροχη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου έφυγαν από κοντά μας.. Είχα την τύχη να γνωρίσω και τους δυο από πολύ κοντά… Μια εποχή φεύγει μαζί τους…. Καλό ταξίδι αγαπημένοι μας της οικογένειας μας….Θα σας θυμόμαστε με αγάπη».

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου έγινε γνωστή από την ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του Θανάση Βέγγου. Είχε πει κάποτε η Παπαγεωργίου για την γνωριμία της με τον Βέγγο: «Ήμουν 5 χρονών όταν γνωριστήκαμε. Εκείνος ήταν 9 χρόνια μεγαλύτερός μου. Μέναμε δίπλα δίπλα στο Νέο Φάληρο. Ζούσε με την οικογένειά του σε μια καμαρούλα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μεγάλες. Ο πατέρας του ήταν αριστερός, τον είχαν διώξει από την δουλειά και δεν είχαν ούτε καν ηλεκτρικό. Ο πατέρας μου πέρασε ένα καλώδιο μέσα από τα δέντρα και τους έδωσε φως. Ο Θανάσης δεν το ξέχασε ποτέ αυτό. Στην γειτονιά βοηθούσε τους πάντες. Έβλεπε κάποιον να κρατά κάτι βαρύ και αμέσως πήγαινε για να τον ξελαφρώσει. Όταν τον έστειλαν στην Μακρόνησο, πηγαίναμε με την μητέρα μου και κάναμε παρέα στους γονείς του. Εκεί γνώρισε τον Κούνδουρο και όταν επέστρεψε μου τον έφερε στο σπίτι. Έτσι βγήκα στο σινεμά. Στην «Μαγική πόλη» και στον «Δράκο» τις πρώτες ταινίες που συμμετείχε και ο Θανάσης. Την εποχή του «Δράκου»” γνώρισε και την Ασημινούλα, την μετέπειτα σύζυγό του. Δεν ξανακοίταξε άλλη γυναίκα. Μείνανε όλοι μαζί σε εκείνο το σπιτάκι στο Νέο Φάληρο. Εγώ κι ο Κούνδουρος του στρώσαμε το νυφικό του κρεβάτι».

Η ταινία «Ο Δράκος», «ταξίδεψε» στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Στην ταινία η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου τραγουδάει τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι «Πώς το λεν τον ποταμό» και «Ο ήλιος έσβησε».

Μέσα σε πέντε χρόνια (1952-57) Η μαργαρίτα Παπαγεωργίου είχε λάβει μέρος σε ταινίες σημαντικές: «Κυριακάτικο Ξύπνημα», του Μιχάλη Κακογιάννη, «Μαγική Πόλη» και «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, «Τζο ο Τρομερός» και «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Η Θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου. Και αιφνιδιαστικά, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου «χάνεται» από τα πλατώ. Είχε πει η ίδια: «Έπρεπε να σταματήσει η σχέση μου με τον Κούνδουρο και για να γίνει αυτό εφικτό έπρεπε να σταματήσω με τον κινηματογράφο. Για μένα αυτά τα δύο ήταν ένα πράγμα. Από την αρχή που ξεκίνησα να κάνω κινηματογράφο κάτι άλλο μ’ ενδιέφερε πιο πολύ. Προτιμούσα να είμαι μια πετυχημένη μητέρα παρά μια καλή ηθοποιός».

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου είχε γεννηθεί το 1935 στο Νέο Φάληρο. Το 1952 ο γείτονας και φίλος της Θανάσης Βέγγος της σύστησε το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο με τον οποίο γίνανε και ζευγάρι στη ζωή. Αργότερα αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα με τον κινηματογράφο εμφανίστηκε και στο θέατρο. Το 1957, μετά το χωρισμό της με τον Κούνδουρο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την υποκριτική. Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό Αλέκο Τσούχλο και τον ακολούθησε στην επαρχία. Από το γάμο της απόκτησε έναν γιο. Χώρισε μετά από 15 χρόνια, επέστρεψε στην Αθήνα κι ασχολήθηκε με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

«Έφυγε» και ο Χάρης Νάζος
Ο Χάρης Νάζος είχε γεννηθεί το 1937 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη. Είχε λάβει μέρος σε ταινίες όπως «Ένας ιππότης με… τσαρούχια» (1968),
«Ο απίθανος» (1970), «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη» (1972), «Ο αντιφασίστας» (1972), «Έγκλημα στο Καβούρι» (1974), «Επαγγελματίες ρεμάλια» (1976), «Χάππυ νταίη» (1976) και «Ελευθέριος Βενιζέλος» (1980). Ο Χάρης Νάζος πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και η εξόδιος ακολουθ΄λια του έγινε στο κοιμητήριο του Σχιστού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το