Τοπικά

Πέθανε η αρχόντισσα του Πηλίου Ελένη Αντώνογλου- Κασσαβέτη

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελένη Αντώνογλου -Κασσαβέτη, η τελευταία αρχόντισσα του Πηλίου και η τελευταία της γενιάς των μεγάλων ευεργετών και πολιτικών, μητέρα του μηχανικού Γιώργου Αντώνογλου, τέως δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ήταν κόρη του Τζων Κασσαβέτη, ο οποίος διετέλεσε επί 24 χρόνια δήμαρχος Ζαγοράς και της Μαρίας Ματσάγγου.

Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εντάχθηκαν στον Συνεταιρισμό της Ζαγοράς και από τις πρώτες που εντάχθηκαν στην ΕΠΟΝ έχοντας μεγάλη αντιστασιακή δράση, προσφέροντάς τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο των ανταρτών στο Κεραμίδι, όπου συνήθως μετέβαινε με τα πόδια από τη Ζαγορά. Η ίδια είχε αναπτύξει και μεγάλη πολιτιστική δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής καθώς «ανέβαζε» παραστάσεις στην πλατεία της Ζαγοράς για να ανυψώσει το πατριωτικό φρόνημα των κατοίκων. Για αντίποινα οι Ιταλοί έκαψαν το σπίτι της οικογένειας στο Χορευτό.

Ταυτόχρονα εργαζόταν και στο ελαιοτριβείο της οικογένειας στο Χορευτό. Γεννήθηκε το 1924 στη Ζαγορά και αδελφός της ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Κασσαβέτης. Σύζυγός της ήταν ο Βύρων Αντώνογλου, διευθυντής των μεταλλείων Αποστολίδη, τον οποίο γνώρισε κατά την κατοχή όταν ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και συγκεκριμένα της αγριοκαστανιάς, που χρησιμοποιούσαν τα μεταλλεία για την υποστήλωση των στοών.

Η ίδια διαχειρίζονταν την οικογενειακή περιουσία αναπτύσσοντάς την συνεχώς και ήταν πρωτοπόρα και στον τουρισμό καθώς δημιούργησε ξενώνα και εστιατόριο στο Χορευτό τη δεκαετία του ‘ 60 όπου φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ. Ράλλης, ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου και πολλοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου όπως η οικογένειες Λάτση και Ζαλοκώστα και άλλοι. Η ίδια διαφήμισε τον τουρισμό της περιοχής σε πολλά ξένα περιοδικά.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 1.30 Μ.Μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου – Βόλου .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το