Τοπικά

«Πέταξε» η τιμή της ντομάτας – Στα ύψη οι τιμές σε οπωροκηπευτικά είδη

 

Μέχρι και τα 2,40 ευρώ το κιλό έχει «πετάξει» η τιμή στην τομάτα ούσα ένα ευρώ ακριβότερη από πέρυσι. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες κάνουν πιο ακριβά τα προϊόντα στη λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η κατανάλωση.
Όπως αναφέρουν μικροπωλητές, η περίπτωση της τομάτας είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική στις αυξήσεις των τιμών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και στα διάφορα οπωροκηπευτικά είδη τα οποία πωλούνται στη λαϊκή αγορά, ως απόρροια της ακρίβειας στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες.
Στις τομάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τις πατάτες, τα μαρούλια, τα πορτοκάλια οι ανατιμήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες.
Οι τομάτες που αποτελούν ένα είδος το οποίο αρκετές νοικοκυρές επιλέγουν, καθώς είναι το κατεξοχήν συστατικό για την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή σαλάτα στο τραπέζι του Έλληνα, η αύξηση της τιμής είναι μεγάλη.
Πιο αναλυτικά η τιμή της κυμαίνεται από 1,80 μέχρι και τα 2,40 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, την προέλευση, αλλά και την ποιότητα.
Μικροπωλητές αναφέρουν πως πέρυσι τέτοια περίοδο η αντίστοιχη τιμή της τομάτας δεν ξεπερνούσε το 1-1,50 ευρώ.
Ο πρόεδρος των μικροπωλητών στα οπωροκηπευτικά είδη των λαϊκών αγορών κ. Παύλος Δεληγιάννης ανέφερε πως «σε σχέση με πέρυσι η τομάτα πωλείται φέτος σχεδόν ένα ευρώ ακριβότερη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η τιμή της έχει αγγίξει τα 2,40 ευρώ το κιλό. Αυτή την περίοδο οι τομάτες έρχονται κυρίως από την Κρήτη, όπου ακόμη οι παραγωγοί κάνουν μεγάλη χρήση της ακριβής ενέργειας, ενώ έχουν αυξηθεί και οι τιμές στις μεταφορές, ακτοπλοϊκές και οδικές. Όλα αυτά συμπαρασύρουν την τιμή προς τα πάνω».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι τιμές είναι αυξημένες και σε άλλα είδη που καταναλώνονται το καλοκαίρι. Για παράδειγμα στις μελιτζάνες και τις πιπεριές το ένα κιλό κοστίζει έως και δύο ευρώ, όταν πριν έναν χρόνο το κόστος ήταν γύρω στο ένα ευρώ. Αύξηση έχουμε και στα κολοκυθάκια. Επίσης στις πατάτες η αύξηση είναι μικρότερη γύρω στο 10%, όπως και στα μαρούλια, γύρω στα 20 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι».
Ο κ. Δεληγιάννης συμπλήρωσε πως σε λίγο καιρό θα μπουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών και τα ντόπια είδη, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε τις τιμές να επανέρχονται στα περσινά επίπεδα, αφού και εδώ η παραγωγή γίνεται με υψηλό κόστος.
Ο πρόεδρος των μικροπωλητών συμπλήρωσε πως «η κατανάλωση έχει πέσει στο ναδίρ, καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει προϊόντα».
Υπογράμμισε, όμως, πως όσο και αν αυξηθούν οι τιμές, τα προϊόντα στη λαϊκή αγορά θα συνεχίσουν να πωλούνται φθηνότερα από άλλα σημεία πώλησης. Συνέστησε δε στους καταναλωτές να κάνουν καλή έρευνα αγοράς για να συνδυάζουν την ποιότητα με την πιο ελκυστική τιμή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το