Τοπικά

Πέταξαν μπογιές στο Δημαρχείο του Βόλου στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην καύση σκουπιδιών (video)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 9/10/2019 μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης πέταξαν μπογιές στο δημαρχείο Βόλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καύση σκουπιδιών και ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο.

Στον διαδικτυακό χώρο ανέβασαν, επίσης, τη σχετική ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ Η ΑΓΕΤ.ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Εδώ και μια τετραετία στη πόλη του Βόλου συντελείται ένα από τα πιο αδιανόητα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge–Holcim) που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα έξω από την πόλη κατάφερε να λάβει αδειοδότηση για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως (RDF) ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν ιατρικά απόβλητα. Φυσικά αυτά θα αξιοποιηθούν ως καύσιμο στα πλαίσια της υποτιθέμενης “ανάπτυξης”, που φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από τη συσσώρευση υπερκέρδους στα χέρια των της πολυεθνικής. Είναι γνωστό πως από μόνη της η καύση σκουπιδιών αποτελεί μια επιβλαβής διαδικασία ακόμη και αν χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μέσα. Η ΑΓΕΤ όμως δεν μπήκε στον κόπο να χρησιμοποιεί “τα πιο σύγχρονα μέσα”: πραγματοποιεί την καύση σε μια απαρχαιωμένη μονάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, της βραδινές ώρες αφαιρούνται τα φίλτρα από τις καμινάδες με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σπιτιών να μυρίζει κυριολεκτικά “πλαστικό”, ενώ όταν έχει έστω και λίγα μποφόρ, κομμάτια καμένου πλαστικού “συναντώνται” με τους κατοίκους στα μπαλκόνια τους. Τα καμένα σκουπίδια και απόβλητα περιέχουν RDF και SRF, η καύση των οποίων εκλύει ουσίες που η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνος, γενετικές μεταλλάξεις κα).

Το γεγονός πως η ΑΓΕΤ βλάπτει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώαμε τις πλάτες του ελληνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Η ΑΓΕΤ κατέθεσε αίτηση για αδειοδότηση το 2013. Αρχικά, το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας έδωσε θετική γνωμοδότηση για να έρθει το Υπουργείο περιβάλλοντος το 2014 και να δώσει την τελειωτική έγκριση στο αίτημα. Από όλο αυτό το συρφετό δεν θα μπορούσε να λείψει το επιτελείο του δήμου Βόλου, που συγκαλύπτει και διαιωνίζει την παραπάνω κατάσταση. Πυρήνας αυτού του περίεργου νεοσύστατου επιτελείου είναι ο αρχιμαφιόζος – δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που το επιτελείο κοκορεύεται για τα φωτάκια τα Χριστούγεννα και τα καινούρια συντριβάνια, στήνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την ΑΓΕΤ, ενώ στα σκαριά είναι και η δημιουργία ειδικής μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, με το δήμο να καταχράζεται κονδύλι ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προορισμένο για μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Σε όλα αυτά η Ε.Ε έρχεται και παίρνει θέση επιβραβεύοντας την ΑΓΕΤ για το έργο της δίνοντας της κονδύλια για την οικονομική της ενίσχυση. Όπως πάντα, κράτος, παρακράτος και κεφάλαιο ενωμένα αδιαφορούν για την υγεία των κατοίκων αλλά και για την μη-αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον αφού για αυτούς στο βωμό του κέρδους μπορούν να θυσιαστούν και μερικές εκατοντάδες-χιλιάδες ζωές.

Δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε τις επανειλημμένες φορές που ο δήμος χαρακτήρισε αυτό το έκτρωμα ως μια μορφή εναλλακτικών καυσίμων.Αν δεν αντισταθούμε συλλογικά και μαχητικά τέτοιες μορφές εναλλακτικών καυσίμων θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες έχει έρθει στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα, ο οποίος άνοιξε το δρόμο με τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ στο Βόλο. Επιπλέον, αποτελεί βασική επιλογή κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς μέσω της καύσης SRF-RDF, οι βιομηχανίες εξασφαλίζουν φθηνή παραγωγή ενέργειας – χωρίς να υπολογίζουν βέβαια το περιβαλλοντικό κόστος και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Πρωτοβουλίες πολιτών, συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων, καταλήψεις, φοιτητικά σχήματα, επιστημονικές οργανώσεις έχουν δώσει ένα σημαντικό παρόν αντίστασης απέναντι στην συνεχή -και όχι μόνο οικονομική- υποτίμηση των ζωών μας. Ο αγώνας απέναντι στη τοπική μαφία και το συνδεδεμένο με αυτήν κεφάλαιο δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται μαζικοποίηση αυτού του δυναμικού κινήματος, καθώς η συγκυρία επιτάσσει την πλαισίωση των πρωτοβουλιών από όλους/ες τους κατοίκους. Το κράτος από τις πρώτα κιόλας κινητοποιήσεις έδειξε το πρόσωπο του αφού προσπάθησε να καταστείλει την δράση των κατοίκων με τραμπουκισμούς, ξύλο και συλλήψεις. Ο κόσμος που έχει να επιλέξει να αγωνίζεται δεν το βάζει κάτω έχοντας πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με πορείες, μικροφωνικές αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια, στην ίδια την ΑΓΕΤ αλλά και το λιμεναρχείο.

Η ασταμάτητη όρεξη κράτους και κεφαλαίου για επιπλέον κέρδος θα οδηγεί πάντα σε περιβαλλοντικές καταστροφές και απαξίωση ακόμη και της ίδιας της υγεία μας. Είτε αυτό λέγεται εξόρυξη χρυσού, υδρογοναθράκων, είτε καύση σκουπιδιών, οφείλουμε όλοι/ες να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στο κοινό εχθρό. Βάζοντας αναχώματα στα σχέδια του κεφαλαίου, μην επιτρέποντας να θυσιάζουν τις ζωές μας για να γεμίζουν τις τσέπες τους. Μοναδικό μας όπλο είναι ο αδιαμεσολάβητος, ακηδεμόνευτος , αυτοοργανωμένος αγώνας. Να προστατέψουμε το περιβάλλον. Να μην αφήσουμε να κλέψουνε τις ζωές μας,να μην επιτρέψουμε κανέναν να καταστρέφει την υγεία μας. Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει στο Βόλο μας αφορά όλους και όλες!

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το