Τοπικά

Περπατούν 40 λεπτά για να φτάσουν στο σχολείο οι μαθητές 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας “Θ”

Σ16 Φ1 (4)

Μέσα από τα χωράφια για να κόψουν δρόμο και να συντομεύσουν την απόσταση αναγκάζονται να κινηθούν οι μαθητές για να φτάσουν συντομότερα στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που βρίσκεται στο Φυτόκο, ενώ άλλοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη φοίτηση στο σχολείο, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα 45 ευρώ που αναλογούν στη μηνιαία μετακίνησή τους.
Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν 100 περίπου μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, οι οποίοι αν και διαμένουν τρία χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο, δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης, με αποτέλεσμα να έχουν δύο επιλογές. Είτε να πληρώνουν καθημερινά 2,40 ευρώ αλλάζοντας από δύο λεωφορεία για τη μετάβαση στο σχολείο και την επιστροφή τους, σύνολο τέσσερα, που το μήνα το συνολικό κόστος αγγίζει τα 45 ευρώ περίπου, ποσό υψηλό για τις λαϊκές οικογένειες είτε κινούμενοι πεζή κόβοντας δρόμο από τα χωράφια, καθώς το σχολείο βρίσκεται στο Φυτόκο.
Τέλος υπάρχει και η περίπτωση των μαθητών που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της μεταφοράς και εγκαταλείπουν το σχολείο.
Σημειώνεται πως στα ΕΠΑΛ δεν λειτουργούν τα χωροταξικά όρια των Γενικών Λυκείων, αφού έχουν τομείς και ειδικότητες και οι μαθητές μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Βάιος Λιαπόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με υπουργική απόφαση οι μαθητές των ΕΠΑΛ που δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης είναι όσων τα σπίτια απέχουν από το σχολείο μέσω της συντομότερης οδού πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα. Και τέτοια απόσταση καλύπτεται από περιοχές, όπως η Νέα Δημητριάδα, το Διμήνι, η Νεάπολη. Υπάρχουν, όμως, και μαθητές από άλλες περιοχές που απέχουν από το σχολείο λιγότερο από τέσσερα χιλιόμετρα, αλλά και πάλι δεν είναι κοντά αφού η απόσταση κυμαίνεται στα τρία χιλιόμετρα. Οι μαθητές αυτοί δεν έχουν δωρεάν μετακίνηση και αναγκάζονται να αλλάζουν δύο λεωφορεία για να έρθουν στο σχολείο και άλλα δύο λεωφορεία για να επιστρέψουν σπίτι. Το κόστος καθημερινά φτάνει στα 2,40 ευρώ και το μήνα κοντά στα 45 ευρώ. Για μια λαϊκή, φτωχή οικογένεια, αλλά κι όχι μόνο, το ποσό αυτό είναι μεγάλο. Πού είναι η δωρεάν παιδεία; Υπάρχουν κοντά στους 100 μαθητές που διαμένουν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και αν επιλέξουν να έρθουν πεζή στο σχολείο για να γλιτώσουν το κόστος, θα πρέπει να περπατούν 40 λεπτά. Αλλά υπάρχουν και άλλοι μαθητές που εγκαταλείπουν τη φοίτηση στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να καλύψουν την οικονομική δαπάνη της μετακίνησης με το λεωφορείο».
Στο σχολείο φτάνει μόνο το λεωφορείο της γραμμής 2, οπότε οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν δύο λεωφορεία. Μάλιστα, με εξαίρεση το πρωί και το μεσημέρι που φτάνουν μέχρι την είσοδο του σχολείου από δύο λεωφορεία, τις υπόλοιπες ώρες, το λεωφορείο κάνει τελευταία στάση μπροστά από το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και οι μαθητές θα πρέπει να καλύψουν μια απόσταση 1100 μέτρων και ανηφορικού δρόμου για να φτάσουν στο σχολείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το