Τοπικά

Περονόσπορος «χτυπά» καλλιέργειες τομάτας και αγγουριού στη Μαγνησία 

Σοβαρά προβλήματα στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας, αλλά και σε αυτές των αγγουριών θερμοκηπίου, εξακολουθεί να δημιουργεί ο περονόσπορος, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Μαγνησίας να βλέπουν μέρος της σοδειάς τους να χάνεται. Η ασθένεια ευνοείται αυτή την εποχή από τον υγρό, βροχερό και δροσερό καιρό, καθώς για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-26οC.

Αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνονται συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο στις καλλιέργειες τομάτας, ενώ συνεχίζεται και η προσβολή από το ωίδιο. Αυτή την περίοδο είναι οι καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του, ενώ τα συμπτώματα είναι η εμφάνιση κιτρινοπράσινων ή κίτρινων κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και στην κάτω λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση.

Επίσης, από καλλιεργητές έχει διαπιστωθεί η εμφάνισή του στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων, καθώς δύο έως έξι ώρες δροσιάς είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το