Οικονομία

Παίρνουν πίσω το ΕΚΑΣ από 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους

sintaxiouxoi

Τροπολογία με την οποία ζητείται πίσω το ΕΚΑΣ σε 12 δόσεις από 90.000 συνταξιούχους κατέθεσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία Κατρούγκαλου η επιστροφή θα γίνει μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ το νέο στοιχείο που εισάγει είναι πως εάν το ποσό της κάθε δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2018.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», σύμφωνα με το οποίο θα ενισχυθούν νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος θα πληρώνουν 10% εισφορά περίθαλψης αντί 25% που προβλέπονταν μέχρι σήμερα, ενώ στην ίδια τροπολογία θεσπίζεται ότι εφόσον το ποσό της μηνιαίας δόσης ξεπερνά τα 30 ευρώ, τότε η επιστροφή του ΕΚΑΣ θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αυτή η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση όσων συνταξιούχων παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, αλλά έχουν ήδη εισπράξει την σχετική παροχή. Από την μειωμένη εισφορά περίθαλψης των δικαιούχων του επιδόματος προκύπτει μια δαπάνη σύμφωνα με το υπουργείο που φτάνει τα 10,4 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 10,7 εκατ. ευρώ για το 2017 και 10,8 εκατ. ευρώ για το 2018 και 1,2 εκ ευρώ για το 2019.

Βρούτσης: Πριν στεγνώσει το μελάνι του ασφαλιστικού ήρθαν σήμερα νέες τροπολογίες

Για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως «τα ζητήματα του ασφαλιστικού γίνονται πάλι επίκαιρα».

«Πριν στεγνώσει το μελάνι του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ήρθαν σήμερα δύο τροπολογίες του κ. Κατρούγκαλου. Με την πρώτη χάνεται το ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους. Με την ρύθμιση καταργούνται 3,5 συντάξεις ετησίως. Ο κ. Κατρούγκαλος ζητάει επίσημα πλέον με την τροπολογία του το ΕΚΑΣ από αυτούς που τους καταβλήθηκε», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι «με την άλλη τροπολογία παίρνει πίσω από γιατρούς, μηχανικούς δικηγόρους και οικονομολόγους τα ασφαλιστικά ευεργετήματα 5 ετών».

Πέραν αυτών, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά « δεν έμεινε τίποτα όρθιο» και απευθυνόμενος στους υπουργούς σημείωσε «καταργείτε κάθε έννοια νησιωτικότητας που είχε μείνει όρθια»

«Να χαίρεστε την πολιτική σας. Στην ιστορική μνήμη της χώρας θα μείνουν δύο πράγματα χαραγμένα: “Ότι η ΝΔ κράτησε ψηλά την ασπίδα της νησιωτικής πολιτικής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε σε συσκευασία δώρου στους θεσμούς”», ανέφερε.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το