Οικονομία

Περνούν από κόσκινο δημόσιες δαπάνες 7 δισ.

ipourgeio-oikonomikwn

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν δαπάνες του Δημοσίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς θα επανεξεταστούν κωδικό προς κωδικό τα χρήματα των υπουργείων. Η «επιχείρηση» ξεκινά πιλοτικά από τρία υπουργεία και ο έλεγχος των δαπανών θα γενικευτεί από την αρχή του επόμενου έτους.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να μπει τέλος σε σπατάλες, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, στοχευμένη μείωση εισφορών και ελάφρυνση της φορολογίας. Να σημειωθεί πως ο έλεγχος αφορά μόνο σε λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, που δεν έχουν σχέση με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Την υλοποίηση του σχεδίου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε κάνει και τη σχετική εισήγηση. Ανάλογες δράσεις -τα λεγόμενα «spending reviews»- εφαρμόζονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το μοντέλο αυτό δοκιμάζεται στη χώρα μας.

Η γενικευμένη επιχείρηση ελέγχου δεν εντάσσεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και για τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση θέλει όσα χρήματα συγκεντρωθούν να αξιοποιηθούν για στοχευμένες δράσεις. Με βάση τον σχεδιασμό, προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην επανεξέταση φορολογικών διατάξεων. Σε πρώτη φάση ο πιλοτικός έλεγχος θα γίνει στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού και τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία αυτή θα κρατήσει έξι εβδομάδες και αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Πρόβα τζενεράλε

Την εβδομάδα που ξεκινά θα γίνουν οι τελικές δοκιμές και από εκεί και πέρα, μόλις η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως θα ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» των κωδικών. Οι ελεγκτές θα πηγαίνουν υπουργείο υπουργείο και θα μελετούν όλες τις δαπάνες (όπως ήδη αναφέρθηκε εξαιρούνται από αυτήν τη διαδικασία τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις).Στόχος είναι να βρουν σε ποιες περιπτώσεις οι παρεχόμενες υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν με μικρότερη δαπάνη (δηλαδή να περιοριστεί η σπατάλη) και πού υπάρχουν χρήσεις με μικρή κοινωνική ανταπόδοση. Το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν και πώς θα γίνει η αναδιανομή των πόρων που θα εξοικονομηθούν.

Με βάση τον σχεδιασμό προτεραιότητα θα δοθεί:

• Στην ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, με έμφαση στην πρόνοια και την υγεία.

• Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και της φορολογίας των επιχειρήσεων και

• Σε περίπτωση που το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί είναι υψηλό, σε μείωση έμμεσων φόρων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στα όριά της και επομένως πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την αύξηση των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σχέδιο για επανεξέταση όλων των κωδικών των υπουργείων και η δημιουργία επιτροπής συντονισμού (οι προϋποθέσεις αναφέρονται στο ΦΕΚ). Να σημειωθεί πως ήδη έχει γίνει στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργασία τριών σεναρίων για τα έσοδα που θα προκύψουν (πρόκειται για ένα συντηρητικό σχέδιο, ένα μετριοπαθές και ένα φιλόδοξο).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δράσεις που θα αποφασιστούν δεν θα πρέπει να διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Στόχος είναι το σχέδιο περιορισμού των δαπανών να τρέξει στην πλήρη του μορφή τους πρώτους μήνες του 2017.

Τα οικονομικά αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, που κάθε χρόνο κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Η επιτροπή
Αναλυτικά το έργο της επιτροπής που συστάθηκε είναι:

• Ο συντονισμός των υπηρεσιών των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων για την αποτελεσματική και εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών τους με παροχή σχετικών κατευθύνσεων.

• Η συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών. Στόχος η δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Αυτά όλα θα πρέπει να γίνουν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

• H δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των υπουργείων.

• H σύνταξη και η υποβολή έκθεσης στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στην οποία θα εκτίθενται οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων.

Τέλος, να επισημανθεί πως η επιτροπή συντονισμού θα λειτουργεί σε ολομέλεια και σε υποομάδες. Στην ολομέλεια δίνονται οι κύριες κατευθυντήριες οδηγίες και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις. Στις υποομάδες εξετάζονται τα επιμέρους θέματα και διαμορφώνονται οι σχετικές εισηγήσεις. Με βάση τον σχεδιασμό η επιτροπή συντονισμού μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις της και εκπρόσωπους άλλων υπηρεσιών και φορέων.

 

ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε πρόγραμμα εκπαίδευσης των στελεχών από τα υπουργεία που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ελέγχου. Τεχνογνωσία προσέφεραν στελέχη από τα βρετανικά υπουργεία, καθώς στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τρεις φορές σχετικός έλεγχος στους κωδικούς των δαπανών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το