Κατηγορίες: Τοπικά

Περιβαλλοντικό βραβείο στην ΑΓΕΤ Ηρακλής για αειφόρο πρακτική

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων, που αποτελεί αειφόρο πρακτική της ΑΓΕΤ Ηρακλής, τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο – Gold Award στην κατηγορία Μείωση Εκπεμπόμενων Αερίων Θερμοκηπίου κατά την τελετή απονομής των Environmental Awards 2015, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, στη στρατηγική της ΑΓΕΤ Ηρακλής για την κλιματική αλλαγή, το ζήτημα της υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων της. Παράλληλα μειώνει την κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων και αξιοποιεί υλικά που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα είχαν απορριφθεί.
Το 2013 ξεκίνησε η χρήση στερεών υπολειμμάτων ανακύκλωσης στο εργοστάσιο Μηλακίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, μετά από καθυστέρηση αρκετών ετών. Τα υπολείμματα προέρχονται από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και συγκεκριμένα από το υπόλειμμα της ανακύκλωσης -κυρίως χαρτιού και ξύλου- που διαφορετικά θα κατέληγε σε χωματερές. Μέχρι στιγμής η υποκατάσταση που έχει επιτευχθεί είναι σε χαμηλά επίπεδα -πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική- και η εταιρεία επιδιώκει να την αυξήσει.
Στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνεισφέρει η χρήση βιομάζας -κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών βαμβακιού και καλαμποκιού- ως καύσιμο, αντικαθιστώντας συμβατικά καύσιμα. Η εγκατάσταση στο εργοστάσιο του Βόλου ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2008.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής αύξησε το 2013 το ποσοστό υποκατάστασης με εναλλακτικά καύσιμα σε 4,85% σε σύγκριση με 2,80% το 2012. Για το 2014 εκτιμάται ότι ο βαθμός υποκατάστασης με εναλλακτικά καύσιμα στην εταιρεία θα είναι περίπου 14%. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Στόχοι Αειφορίας 2020, στόχος είναι η χρήση μη ορυκτών καυσίμων να ανέλθει στα εργοστάσια τσιμέντου σε ποσοστό 40%, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, έως το 2020.
Η πρακτική αυτή, καθώς και άλλες μελέτες περιπτώσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής περιλαμβάνονται στην Έκθεση Αειφορίας 2013: http://sustainabilityreport.lafarge.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χαμός στο Twitter με τον Σκωτσέζο «Φραγκολιά» του Survivor

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου το Survivor 2024 και ήδη το Twitter…

8 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία στην Ξάνθη: Κατέληξε ο 70χρονος που γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα

Τραγική κατάληξη είχε η περιπέτεια του ζευγαριού που είχε εξαφανιστεί στην ορεινή περιοχή του Νομού…

8 Ιανουαρίου 2024

Ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα στο σχολικό συγκρότημα Αναύρου

  Με εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα γέμισαν οι τοίχοι του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου, του 2ου…

8 Ιανουαρίου 2024

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό χτύπημα

O Wissam al-Tawil αναπληρωτής διοικητής της επίλεκτης ομάδας της Χεζμπολάχ, Radwan, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα…

8 Ιανουαρίου 2024

Καιρός – Meteo: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Τρίτη – Πού θα χιονίσει

Βαρομετρικό χαμηλό από το νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας από τις…

8 Ιανουαρίου 2024

Σλοβενία: Αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης των πέντε εγκλωβισμένων σε σπήλαιο

Δύτες εισήλθαν σήμερα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο μήκους 8,2 χλμ. στη Σλοβενία για να προσπαθήσουν να…

8 Ιανουαρίου 2024