Τοπικά

Περιβαλλοντικό πάρκο στην Αρτέμιδα – περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση

artemida

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης του πρώην δήμου Αρτέμιδας, που προβλέπει περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στην παραλία με τη δημιουργία ζώνης τουρισμού, κατοικίας, αναψυχής, στην επέκταση των παραλιακών οικισμών Αγίου Μηνά και Πλατανιδίων.

Το σχέδιο προβλέπει εξασφάλιση επαρκούς αποθέματος σε γη και ρυθμίσεις για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων του τριτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στην επέκταση των οικισμών Άνω και Κάτω Λεχωνίων.

Επίσης, προστασία της γεωργικής γης και καθορισμό της ως Περιοχής Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και ρυθμίσεις για τη συμβατότητα χρήσεων και λειτουργιών στις περιοχές που τελούν υπό καθεστώς προστασίας. Προβλέπεται επίσης καθορισμός της ζώνης όπου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο, εντός της περιοχής Natura, ως περιοχής τουρισμού-αναψυχής.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων και δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου καθώς και ενίσχυση της δημοτικής πρωτοβουλίας και δημιουργία ζώνης κατάλληλης για ανάπτυξη β΄ κατοικίας σε δημοτική έκταση βόρεια του οικισμού Κάτω Λεχωνίων.

Οι ρόλοι των οικισμών στο οικιστικό δίκτυο δεν αλλάζουν, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης και βελτίωσης της λειτουργικότητάς τους.

Η άμεση περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τα όρια της Δ.Ε. Αρτέμιδας με δώδεκα οικισμούς (Άνω Λεχώνια – έδρα, Πλατανίδια, Κάτω Λεχώνια, Άγιος Μηνάς, Άγιος Βλάσιος, Μαλάκι, Παλαιόκαστρο, Στρόφιλος, Άγιος Λαυρέντιος, Βροχιά, Σερβανάτες και Άγιος Απόστολος ο Νέος) και έχει έκταση 28,8 Km2
Η μελέτη του έργου και οι περιβαλλοντικές της επιπτώσεις θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το