Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Οι επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών θα φανούν μετά από 10-15 χρόνια

“Οι επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, δεν πρόκειται να φανούν στην υπό εξέλιξη επιδημιολογική μελέτη. Θα φανούν μετά από 10-15 χρόνια” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και αναφέρεται στις επιπτώσεις της διάχυσης τοξικών ουσιών στο περιβάλλον από την καύση σκουπιδιών, επισημαίνοντας πως θα επηρεαστούν και τομείς όπως η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός κ.ά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας:

“Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ως οικολογική οργάνωση, ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Προκειμένου για αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις και συμβιβασμοί. Ας δούμε όμως τα πράγματα και συγκεκριμένα το θέμα της καύσης των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, από μια άλλη σκοπιά. Την οικονομική.

Όσοι τάσσονται υπέρ της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, προβάλουν το επιχείρημα ότι, αν κλείσει το εργοστάσιο, θα πληγεί η τοπική οικονομία. Είναι γεγονός ότι κάθε παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια μεγάλη βιομηχανία, έχει θετική επίδραση στην τοπική οικονομία και γενικότερα. Η αποβιομηχάνιση του Βόλου είναι ένα πλήγμα για την οικονομία και τους ίδιους τους πολίτες. Όμως η λειτουργία τέτοιων μονάδων πρέπει να συνδέεται με τέτοιους κανόνες, ώστε να μην προσφέρουν ένα και η κοινωνία να χάνει πέντε. Η επιμονή της ΑΓΕΤ, αλλά και του κ. Φάμελλου, στο να καίει η ΑΓΕΤ σκουπίδια και πετ κοκ, είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, λόγω των καρκινογόνων ουσιών που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και το έδαφος. Είναι σε εξέλιξη μια επιδημιολογική μελέτη η οποία θα δείξει τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τα όσα έχουν συμβεί στην πόλη του Βόλου τις προηγούμενες δεκαετίες. Π.χ. από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως το Χειμώνα, το κάπνισμα, ατομικά και σε δημόσιους χώρους, οι εκπομπές της βιομηχανίας (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία κλπ.), η κατανάλωση τροφών με τοξικές ουσίες, η ποιότητα του νερού κλπ.

Οι επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, δεν πρόκειται να φανούν, στην υπό εξέλιξη επιδημιολογική μελέτη. Οι επιπτώσεις θα φανούν μετά από 10-15 χρόνια. Ίσως έτσι να σκέφτεται ο κ. Φάμελλος. Ποιός θα θυμάται τον κ. Φάμελλο μετά από τόσα χρόνια για να του καταλογίσει ευθύνες για τις αποφάσεις του για την ΑΓΕΤ. Τον ίδιο και τους προκατόχους του που πήραν αντίστοιχες αποφάσεις.

Ας δούμε λοιπόν τι θα σημαίνει η επιβεβαίωση της διάχυσης τοξικών ουσιών στο περιβάλλον από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όσον αφορά στην οικονομία:

Α) ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Η ασθένεια ενός ατόμου και η νοσηλεία του στο νοσοκομείο κοστίζει, στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο, 187 ευρώ την ημέρα, κατά μέσο όρο! Πολλαπλασιάστε το επί το πόσες μέρες θα νοσηλευτεί κάποιος που προσβλήθηκε από καρκίνο ή άλλες ασθένειες και βγάλετε συμπέρασμα το τί θα κοστίσουν στο κράτος οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών!

Β) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εάν επιβεβαιωθεί ότι στο έδαφος έχουν διαχυθεί διοξίνες, φουράνια κλπ., τα αγροτικά προϊόντα θα είναι ακατάλληλα και επομένως το πλήγμα στην τοπική οικονομία θα είναι ανυπολόγιστο. Το ίδιο θα συμβεί και στην κτηνοτροφία. Ούτε τα προϊόντα γάλακτος, τα αυγά ή το κρέας θα είναι κατάλληλα προς βρώση. Ας θυμηθούμε τί έγινε όταν, πριν χρόνια, πέριξ της Χαλυβουργίας, διαπιστώθηκε ότι το έδαφος είχε διοξίνες και τα ζωντανά που έβοσκαν εκεί είχαν υποστεί τις επιδράσεις τους, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που σχετίζονταν με αυτά να οδηγηθούν στην πυρά!

Γ) REAL ESTATE
Ο Βόλος είναι ελκυστικός για εγκατάσταση υπαλλήλων και άλλων πολιτών, ποικίλων δραστηριοτήτων, στην πόλη. Εάν φανούν οι επιπτώσεις από την καύση των σκουπιδιών, όχι μόνο θα ανασταλεί αυτή η τάση, αλλά και πολλοί, οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί, μπορεί να φύγουν.

Δ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους φοιτητές, οι οποίοι μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν την πόλη του Βόλου, προκειμένου για τις σπουδές τους. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο στην τοπική οικονομία.

Ε) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Παρόλο που οι επιπτώσεις στους επισκέπτες του Βόλου, που έρχονται για λίγες μέρες, δεν είναι αξιόλογες, ψυχολογικά όμως, πολλοί θα αποφεύγουν το Βόλο ως τουριστικό προορισμό. Και, αν έρθουν, πιθανότατα θα αποφεύγουν να καταναλώσουν τα τοπικά προϊόντα.

ΣΤ) ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Τέλος, ακόμα και για προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τις επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, το γενικότερο κλίμα θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία.
Εάν λοιπόν βάλει κανείς στη ζυγαριά τη συνεισφορά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στην τοπική οικονομία και τις συνέπειες από την επιμονή της να καίει σκουπίδια, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, ας αποφασίσει αν θα είναι με τους άνευ όρων υπερασπιστές του εργοστασίου ή με την κοινωνία”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το