Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Κανένα βήμα από το 2004 μέχρι σήμερα για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ψήφισμα των φορέων της Μαγνησίας για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήδη από το 2004. «Δεν είναι fake news, ούτε αναχρονιστικό. Από τότε, πλήθος φορέων της περιοχής μας είχαν επισημάνει ότι τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου είναι μεγάλα και με επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού», επισημαίνουν τα στελέχη της Περιβαλλοντικής και προσθέτουν ότι οι φορείς της Μαγνησίας δεν είχαν περιοριστεί μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά είχαν προτείνει και λύσεις.

«Έγινε τίποτε από τότε μέχρι τώρα; Όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Διαχρονικά η τοπική πολιτική ηγεσία «κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» και πολύ περισσότερο σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Ούτε σταθμούς μέτρησης δεν έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια, που δίνει εκατομμύρια δεξιά και αριστερά, για ήσσονος σημασίας ζητήματα, προφανώς για να μη φαίνεται το πρόβλημα. Ούτε όλους τους ρύπους μετράει, αν και είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία! Μόνη λύση είναι η εντατικοποίηση του αγώνα των φορέων και των πολιτών. Όταν το κακό χτυπάει την πόρτα του διπλανού σου, η επόμενη πόρτα είναι η δική σου! Ξύπνα!», τονίζουν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας σε ανακοίνωσή τους.

Το ψήφισμα φορέων του Βόλου και της Μαγνησίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία των πολιτών
Βόλος 26 Φεβρουαρίου 2004
Σήμερα Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας οι παρακάτω φορείς, για να συζητήσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου και ευρύτερα. Οι φορείς είναι οι εξής: ΕΛΜΕ Μαγνησίας (Κ. Λαγός), Εμπορικός Σύλλογος Βόλου (Αλ. Μαγαλιός), Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας (Πόπη Γιαμάκου), Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Λεων. Μαυρογιάννης, Ν. Οικονόμου), Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας (Γ. Καλφούτζος), Σταθμός Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας (Δ. Γιάκου, Θ. Κουτεντάκης), και Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (Κ. Βολιώτης, Μπ. Κόπολντ), ο Αν Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Ερ. Σταπουτζής και η Επιστημονική Επιτροπή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (Θ. Περράκης, Γ. Κουμπαρέλος, Παν. Σκούφογλου, Μαν. Γκαγκάκης, Ι. Γερόπουλος, Θαν Σφουγγάρης). Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δήλωσε ότι θα συμμετέχει αλλά δεν παραβρέθηκε σήμερα λόγω ασθενείας του Προέδρου του.

Οι φορείς που συγκεντρώθηκαν διαπιστώνουν τα εξής:
1) Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν, στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, ανησυχητικά φαινόμενα, που δείχνουν ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα έντονο και γίνεται εντονότερο.
2) Το κυκλοφοριακό πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, ιδιαίτερα από την κίνηση των βαρέων οχημάτων που διέρχονται από τον κεντρικό ιστό της πόλης, την έλλειψη θέσεων πάρκινγκ και το παράνομο παρκάρισμα.
3) Υπάρχουν σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
4) Η περιοχή του Βόλου, ως βιομηχανική περιοχή, έχει αυξημένες πιθανότητες και προϋποθέσεις βλαπτικών επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού, από την έλλειψη μέτρων περιορισμού της αερορύπανσης.
5) Ειδικότερα η ΑΓΕΤ, με την καύση, κυρίως του κάρβουνου, αλλά και ορισμένες άλλες μονάδες της περιοχής Βελεστίνου, σε συνδυασμό με το γεωγραφικό ανάγλυφο πέριξ του Βόλου και τις εκάστοτε δυσμενείς μετεωρολογικές παραμέτρους, δημιουργούν προϋποθέσεις έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιβλαβή επίδραση στην υγεία των πολιτών.
6) Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και οι διάσπαρτες μονάδες εντός ή πέριξ της πόλης, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, όπως φούρνοι, βαφεία αυτοκινήτων, εργαστήρια επίπλων, λατομικές δραστηριότητες, κεντρικές θερμάνσεις κλπ. επιδεινώνουν την κατάσταση.
7) Πρόσφατες Μελέτες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών καθώς και παλιότερη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι επιβάλλεται συνεχής έρευνα και ταυτόχρονα λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, των μικρών παιδιών και γενικότερα και των ευπαθών ομάδων.
Οι φορείς που συγκεντρώθηκαν, αποφάσισαν να προτείνουν τα παρακάτω, για τη βελτίωση της κατάστασης:
1) Να ζητήσουν την πραγματοποίηση έρευνας, σε μόνιμη βάση, για την μοντελοποίηση και καταγραφή των πηγών ρύπανσης και τη μέτρηση των διαχεόμενων ρύπων, με τη δημιουργία διάσπαρτων σταθμών σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρονικού πίνακα ενημέρωσης του πληθυσμού σε κεντρικό σημείο.
2) Να ζητήσουν την πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής αλλά και κάθε άλλου είδους ρύπανσης, που αφορά την πόλη και τους κατοίκους της.
3) Να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες (ΑΓΕΤ κλπ.) να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, πράγμα που επιβάλλεται πλέον από το νόμο 3175/03. Ειδικά για την ΑΓΕΤ, λόγω της γειτνίασης με το πολεοδομικό συγκρότημα, τα όρια εκπομπών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ως ισχύοντα για κατοικημένη περιοχή.
4) Να στελεχωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΑΜ με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες, τις κεντρικές θερμάνσεις, τα λεωφορεία, βαρέα οχήματα κλπ. και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας.
5) Να γίνει ουσιαστική ολοκληρωμένη μελέτη για το κυκλοφοριακό και να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
6) Να γίνεται συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από το πρόβλημα αυτό, ώστε να συμβάλουν και οι πολίτες στη βελτίωση της κατάστασης. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, μέσω των θεσμοθετημένων Επιτροπών Περιβάλλοντος και στο πνεύμα της Ατζέντα 21.
7) Επιτροπή εκπροσώπων των φορέων που συγκεντρώθηκαν σήμερα, να επισκεφτούν το Νομάρχη Μαγνησίας και να ζητήσουν ευρεία σύσκεψη, με στόχευση τη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
8) Τη διοργάνωση Ημερίδας τον μήνα Μάιο, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη μας.
Το παραπάνω ψήφισμα να σταλεί σε κάθε αρμόδιο παράγοντα και κάθε ενδιαφερόμενο.

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΕΙΣ
ΓΕΩΤΕΕ
Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου
ΕΛΜΕ Μαγνησίας
Εμπορικός Σύλλογος Βόλου
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας
Εργατικό Κέντρο Βόλου
Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας
Σύλλογος Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας
Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας
Σύνδεσμος Χημικών Θεσσαλίας
Σταθμός Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας
ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το