Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Να μην γίνει η πόλη θάλαμος αερίων – Όλοι οι Βολιώτες στις κινητοποιήσεις

«Η πόλη του Βόλου μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων». Αυτό δήλωσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, τα μέλη της οποίας κάλεσαν τους Βολιώτες να συμμετάσχουν στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ.

Αναλυτικά, με αφορμή την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, αύριο Τρίτη στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία καλεί τους Βολιώτες να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Όπως σημείωσε ο κ. Βολιώτης, «ευελπιστούμε έστω και τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις με τις οποίες να εκφράζει την αντίθεσή του στην καύση RDF, petcok και λοιπών επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ». Σημείωσε επίσης πως τόσο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία όσο και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων έχουν ζητήσει εγγράφως χρόνο για ενημέρωση των θέσεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αίτημα που έχει γίνει δεκτό.

Την Τετάρτη η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία καλεί τους πολίτες να κάνουν πορεία από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ και να καταγγείλουν όσους ενεργούν αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών, προκειμένου να ευνοήσουν τα κέρδη της βιομηχανίας.

Όπως τόνισαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής, οι καύσεις αυτών των υλικών γίνονται και θα γίνονται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν διορθώνονται με τις ανακατασκευές ταινιοδρόμων, αλλά με συνολική ανακατασκευή του εργοστασίου.

Παράλληλα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία εξέφρασε τη λύπη της για τη στάση του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, το οποίο αντί να απαιτήσει από την εταιρεία τη λειτουργία του εργοστασίου με όρους που να διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών και των παιδιών τους, κάνει απαράδεκτο πόλεμο σε όσους αντιδρούν. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Περιβαλλοντικής αναφέρθηκαν σε ανάρτηση του Σωματείου στο Facebook, επισημαίνοντας ότι «η πράξη αυτή στοχοποιούσε καταστηματάρχες και αποσύρθηκε μπροστά στη γενική κατακραυγή».
Από την πλευρά του το μέλος της Πρωτοβουλίας Στέλιος Λημνιός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με την εκπομπή ρύπων τον Μάρτιο από το εργοστάσιο. Δήλωσε πως οι μετρήσεις κοινοποιούν μια σειρά ρύπων που είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια. Αυτό που εγείρει ανησυχία είναι πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα θα γνωστοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου, καθώς τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήρια της Ευρώπης.

Ο κ. Βολιώτης δήλωσε επίσης πως το τρίπτυχο που διασφαλίζει την υγεία των πολιτών είναι η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, οι έλεγχοι και η ποιότητα του υλικού που χρησιμοποιείται. «Αυτή τη στιγμή δεν τηρείται κανένα από τα παραπάνω, γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία στους πολίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το