Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: “Αδράνεια της δημοτικής αρχής Βόλου στη διαχείριση απορριμμάτων”

aporrimata

Για αδράνεια, μηδενική προετοιμασία και ενημέρωση των πολιτών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Βόλου, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Σε ανακοίνωση της μιλάει για μη επαρκή χρόνο μέχρι την ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων τονίζοντας πως το σχέδιο διαχείρισης θα επιβαρύνει την υγεία και το περιβάλλον.
Η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας:

«Ενόψει της καθυστερημένης διαβούλευσης από το Δήμο Βόλου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει να επισημάνει τα εξής:
Στη χώρα μας παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση και ανακύκλωση αστικών και βιομηχανικών στερεών αποβλήτων και άλλων αποβλήτων (φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, νοσοκομειακών αποβλήτων, υπολειμμάτων επισκευής και συντήρησης οχημάτων και εξοπλισμού κλπ.).
Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελεί μέγιστη ευθύνη για κάθε πολίτη, για τις οικολογικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, την Πολιτεία και κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας στην επιβολή ποινών αποτρεπτικών για τους ρυπαίνοντες και εφαρμογή της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει.
Φυσικά τον πρώτο ρόλο έχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην οποία σημαντικά μπορούν να συμβάλουν οι οικολογικές οργανώσεις, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι ΟΤΑ, τα ΜΜΕ και φορείς της Πολιτείας.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης, προσφέρει εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και κυρίως διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Νόμος 4042/2012 και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δημιουργούν μεγάλες υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις στους Δήμους οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις τους και φυσικά θα επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες, στους οποίους προφανώς θα μετακυλίσουν τα βάρη οι Δήμοι.
Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τα παραγόμενα ανεπεξέργαστα απορρίμματα θα επιβαρύνονται με 35 ευρώ/τόνο, ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο που θα περνάει.
Στο Δήμο Βόλου, μέχρι στιγμής, υπάρχει μηδενική προετοιμασία και ενημέρωση των πολιτών για τις νέες διαδικασίες και τα αποτελέσματα που απαιτούνται πλέον από τη νομοθεσία. Δεν διαπιστώσαμε καμία ενέργεια για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την προετοιμασία για διαλογή των αστικών αποβλήτων στην πηγή, τα «πράσινα σημεία» και γενικότερα στην ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών για τα νέα δεδομένα.
Επομένως υπάρχει ένα τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι επαρκής και οι συνέπειες, της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, προφανώς θα βαρύνουν τους πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το