Τοπικά

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και η Οικο-Ενημέρωση έκλεισαν 20 χρόνια παρέμβασης στα οικολογικά ζητήματα της Μαγνησίας

Τα 20 χρόνια από τη δράση της και την έκδοση της  εφημερίδας «ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» γιόρτασε σήμερα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανοιχτή εκδήλωση παρουσία των μελών της αλλά και όλων των μελών της νεοεκλεγείσης Επταμελούς Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Συγκεκριμένα από τη Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ το παρόν έδωσαν στην εκδήλωση   οι: Ν. Ασλάνογλου (Βέροια), Αθ. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα), Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Παν. Κατσουλάκος (Μακρακώμη), Γ. Παλαμάρης (Κορινθία) και Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

Σε αυτά τα 20 χρόνια η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και η εφημερίδα «ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»  με θέματα για το περιβάλλον ασχολήθηκαν με πολλούς τομείς όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και ευρύτερα.  Η δράστη της Πρωτοβουλίας αφορά στην προστασία των δασών και του Παγασητικού, στην ποιότητα ζωής στην πόλη όπως το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το κυκλοφοριακό.  Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας  Κώστας Βολιώτης οι δράσεις της  Πρωτοβουλίας είναι και δημιουργικές όπως η φύτευση δέντρων.

dsc01379

Στη σημερινή εκδήλωση προβλήθηκαν βίντεο για τη δράση της οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια αλλά και οπτικοακουστικό υλικό για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στις θάλασσες εξαιτίας των πλαστικών και η κ. Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ανέλυσε το θέμα της ρύπανση των θαλασσών και τις επιπτώσεις.  Όπως σημείωσε ο κ. Βολιώτης η ρύπανση των θαλασσών είναι μείζον θέμα για την πανίδα αλλά και για τον άνθρωπο καθώς αυτά περνούν σε αυτόν μέσω της τροφικής αλυσίδας. Σημειώνεται ότι τα βίντεο για τις θάλασσες  προβλήθηκαν και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων.

Για τη Μαγνησία ο κ. Βολιώτης τόνισε πως σοβαρά  είναι τα προβλήματα  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προστασία των δασών και η καθαρότητα των θαλασσών.

dsc01380

«Η δράση μας δεν περιορίζεται μόνο στη Μαγνησία.  Σε συνεργασία με άλλες οικολογικές οργανώσεις όπως την ομάδα της Βέροιας έχουμε οργανώσει δράσεις σε όλη την Ελλάδα και αυτό θα συνεχιστεί» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έχει προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την  ατμοσφαιρική ρύπανση.  Ανέφερε μεταξύ των προτάσεων τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στους καυστήρες των πολυκατοικιών, τη σημασία οι πολίτες να επιλέγουν για καύση ξερά ξύλα χωρίς βερνίκια καθώς είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους  και τον έλεγχο στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, κυρίως τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Επίσης σημείωσε πως πρέπει να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό ενώ πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται στις βιομηχανίες να καίνε rdf ή petcoke.  Έκανε λόγο επίσης για ανεξέλεγκτες καύσεις ελαστικών αυτοκινήτων ή καλωδίων.

Ευχές για τα 20 χρόνια της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και της εφημερίδας που εκδίδει απέστειλαν  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. Γ. Κρεμλής, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Ιγγλέση, ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάχης Δ.Κολυνδρίνη, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Καραμανώφ,ο βουλευτής Μαγνησίας Α. Μεϊκόπουλος,  ο Ν. Ασλάνογλου από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας , η Μαρία Κατσακιώρη, διευθύντρια του ΕΚΒΥ , η οικολογική κίνηση Πάτρας.

dsc01383

dsc01381 dsc01382

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το