Τοπικά

Περιβαλλοντικές διαδρομές μέσα στα βιβλία – Ημερίδα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκαπίδευσης Μακρινίτσας

Με μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2018 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Πιο συγκεκριμένα, την προσεχή Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντικές διαδρομές μέσα στα βιβλία». Η ημερίδα θα διαρκέσει από τις 17.00 μέχρι τις 21.30 και θα διεξαχθεί στο συγκρότημα Μουρτζούκου (Επτά Πλατανίων και Χείρωνος).

Η υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, κ. Ματούλα Μακέλη, μίλησε στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» για την ημερίδα, την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. «Διανύουμε περίοδο εορτών και το βιβλίο θα κινηθεί, είτε ως δώρο, είτε ως μέσο χαλάρωσης, μια και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας. Οπότε, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα δούνε και ως εργαλείο πάνω στη δουλειά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνολικά οκτώ εισηγητές θα αναπτύξουν τις ομιλίες τους στην ημερίδα της 19ης Δεκεμβρίου, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

1) «Περιβαλλοντικές διαδρομές μέσα στα βιβλία», Ελένη Ξινοπούλου-συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου για την αειφορία ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας και Σεραφείμ Σπανός-συντονιστής Φυσικών ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.
2) «Η προσπάθεια λεκτικής αναπαράστασης του θαυμαστού της φύσης», Χαρίσιος Γκανάτσιος-διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αναστασία Φιλίππου-φιλόλογος γαλλικής γλώσσας/συντονίστρια ομάδων βιωματικών εργαστηρίων.
3) «Ακολουθώντας τους ψιθύρους των δέντρων», Αντώνης Αντωνίου-υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/βαθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας/συγγραφέας.
4) «Φυσιολατρικές διαδρομές στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», Σοφία Κανταράκη-υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Β/βαθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας/συγγραφέας.
5) «Το τοπίο των παραμυθιών στη φαντασία του κοινού», Νίκος Χασάναγας-δασάρχης πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου Τρικάλων.
6) «Η συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση», Κώστας Μάγος-επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/συγγραφέας.

Μετά το πέρας της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ο στόχος των διοργανωτών της ημερίδας είναι διττός. Η κ. Μακέλη είπε σχετικά για τα περιβαλλοντικά μηνύματα που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά και εφήβους: «Αφ’ ενός μεν στοχεύουμε στο να αγγίζουν τις καρδιές τους, αφ’ ετέρου δε οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να αποκτούν νέα εργαλεία, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν στις σχολικές τάξεις».
Την προσεχή Τετάρτη θα γραφεί ο επίλογος μίας δημιουργικής χρονιάς, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας πραγματοποίησε πλήθος δράσεων, αλλά και σεμιναρίων, με σημαντικότερο αυτό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.). Θυμίζουμε δε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας συντονίζει και τα δύο εθνικά θεματικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» και «Τα βότανα στη ζωή μας».
Όσον αφορά στο προσωπικό που στελεχώνει τη δομή, την κ. Ματούλα Μακέλη πλαισιώνουν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Βίγκλας (αναπληρωτής υπεύθυνος), Μαρία Γούλα και Κατερίνα Σπανοπούλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το