Τοπικά

Περίτεχνες βελονιές από γενιά σε γενιά – Bazaar με εργόχειρα της οικογένειας Βρεττά από τη Σκύδρα

Εργόχειρα καμωμένα με μεράκι, θα παρουσιαστούν στο φετινό bazaar της οικογένειας Βρεττά από τη Σκύδρα, που είναι ξακουστή για τις δημιουργίες της με βελόνα και κλωστή κεντήματος, αλλά και την αγάπη της για την παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά.
Η κ. Σουλτάνα Βρεττά, μαζί με τις δύο κόρες της, Ευαγγελία και Πελαγία, από αύριο Τετάρτη 27/11, μέχρι και τη Δευτέρα 2/12 στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (καθημερινά από τις 09.00 μέχρι τις 22.00), θα εκθέσουν χειροποίητα κεντήματα και παραδοσιακές φορεσιές, με μεγάλες προσφορές για όλα τα βαλάντια. Η κ. Ευαγγελία Βρεττά μίλησε για το bazaar προσφορών, το οποίο γίνεται ανελλιπώς στην πόλη μας από το 2004 και όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες Βολιώτισσες να γνωρίσουν τη μοναδική ετούτη τέχνη, με την απίστευτη ποικιλία και πλούτο διακοσμητικών θεμάτων. Η κεντήτρια από τη Μακεδονία, η οποία έχει επιλέξει τον Βόλο για τόπο διαμονής, μίλησε για την παράδοση της οικογένειάς της στο κέντημα έχοντας δημιουργήσει αναρίθμητα έργα τέχνης.

«Εδώ και μία 15ετία ερχόμαστε κάθε χρόνο στον Βόλο. Όμως στον χώρο του κεντήματος είμαστε από το 1978. Είναι οικογενειακή παράδοση. Η αδερφή μου κι εγώ συνεχίζουμε τη δουλειά της μητέρας μας, η οποία με τη σειρά κληρονόμησε την τέχνη από τη γιαγιά μας, με καταγωγή από το Τσανάκαλε της Ανατολικής Θράκης. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει μεγάλο πελατολόγιο. Και όχι άδικα, αφού το κέντημα είναι στολίδι. Πραγματικό έργο τέχνης για κάθε σπίτι. Μας γνωρίζουν και μας έχουν στηρίξει πολλές Βολιώτισσες. Γι’ αυτό και το φετινό bazaar είναι πολύ μεγάλο, με εξαιρετικές προσφορές σε όλα τα κεντήματα, που ξεκινάνε από πολύ χαμηλές τιμές», τόνισε η κ. Βρεττά, για να συμπληρώσει: «Έχουμε κεντήματα για όλα τα γούστα και φυσικά με όλες τις τεχνικές. Από κοπανέλι, βιντίλα, σταυροβελονιά και κοφτά, μέχρι κουρτίνες, σεντόνια κεντημένα, τραπεζομάντηλα σε διάφορα μεγέθη και σχέδια και χρώματα. Κι επειδή οι σύγχρονες νοικοκυρές, δεν πολυστρώνουν, έχουμε κομμάτια πιο μοντέρνα σε όψη. Όπως για παράδειγμα τούλια κεντημένα ή και ράνερ».

Φέτος η οικογενειακή επιχείρηση των τριών γυναικών, έδειξε πως το κέντημα μπορεί να βρει τη θέση του και στα εκκλησιαστικά είδη: «Η τέχνη του κεντήματος έχει μπει δυναμικά και στον χώρο της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, φτιάξαμε χειροποίητο, κοφτό κάλυμμα για την Αγία Τράπεζα, ενός ναού στον Βόλο. Πριν από λίγο καιρό, δώσαμε μέχρι και χειροποίητα σεντόνια σε μονές του Αγίου Όρους, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον περασμένο Οκτώβριο».
Οι συντηρήσεις εργόχειρων, αλλά και οι μεταποιήσεις, είναι επίσης ένας βασικός τομέας απασχόλησης της επιχείρησης. «Αποτελούν πλέον μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας. Πέρα από τα κεντήματα που συντηρούμε, βρίσκουμε παλιά, φθαρμένα κομμάτια π.χ. κρεβατόγυρους ή σεντόνια και τα αλλάζουμε μορφή σε χρηστικά τραπεζομάντηλα ή τραβέρσες, κι ό,τι άλλο χρειάζεται ένα νοικοκυριό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, όσοι επισκεφτούν φέτος το bazaar, θα μπορέσουν να θαυμάσουν και παραδοσιακές φορεσιές, με την Ευαγγελία Βρεττά να λέει: «Αυτή τη φορά θα έχουμε δείγματα από τρεις στολές, του Γιδά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, του Τρικερίου και της Σκοπέλου, που τη φτιάξαμε φέτος. Εμπλουτίζουμε συνεχώς τη συλλογή μας. Μάλιστα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, έφυγε η πρώτη παραγγελία για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στην Καλιφόρνια για την ακρίβεια, στείλαμε σ’ έναν σύλλογο ομογενών από την Αμερική φορεσιά από το Ζαγόρι, για να συμμετάσχει σε χορευτικό φεστιβάλ στις ΗΠΑ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το