Τοπικά

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και σε μαθητές “Θ”

kardiaka nosimata

Η εμφάνιση αρκετών περιστατικών μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας σε συμπολίτες, ακόμη και σε μαθητές, από λοιμώξεις που επηρέασαν και την καρδιά, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου για την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.
Οι καρδιολόγοι του Νοσοκομείου αναφέρουν πως εκτός από την αύξηση των περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων που οφείλονται στο άγχος, το κάπνισμα και το σύγχρονο τρόπο ζωής, φέτος παρατηρούνται και περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας. Και τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν μόνο στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στους νεότερους, ακόμη και σε μαθητές. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Οι πάσχοντες από μυοκαρδίτιδα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αφού πρώτα τους έγιναν εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις, όπου εντοπίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Οι καρδιολόγοι υπογράμμισαν πως η μυοκαρδίτιδα προκλήθηκε κυρίως από μια λοίμωξη που επηρέασε και την καρδιά. Τα κύρια συμπτώματα ήταν ο πυρετός και ο πόνος στο θώρακα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του καρδιακού μυ και συνήθως εκδηλώνεται σε υγιή άτομα και μπορεί να εξελιχθεί σε ραγδαία καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία. Μυοκαρδίτιδα προκαλείται από μία πληθώρα λοιμώξεων και καταστάσεων όπως διάφοροι ιοί, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
Ο ιός προσβάλει το μυοκάρδιο και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Όταν κοπάσει η αρχική λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού συνεχίζει να προκαλεί φλεγμονώδη καταστροφή του καρδιακού μυ που καταλήγει στη μυοκαρδίτιδα.
Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν και σχετίζονται με τη φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό λόγω της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής: Δυνατός πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή αφύσικοι παλμοί (αρρυθμίες), δυσκολία στην αναπνοή, σε ανάπαυση ή σε άσκηση, δυσφορία, πυρετός (ειδικά στην ιογενή μυοκαρδίτιδα), κόπωση και αδυναμία που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση, τάσεις λιποθυμίας, κατακράτηση υγρών με πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των πατουσών.

Νέος επικουρικός γιατρός
Στο μεταξύ, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους γιατρούς, είναι η ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής με νέο επικουρικό ιατρικό προσωπικό, καθώς αυτή τη στιγμή προσφέρουν πέντε γιατροί. Η Καρδιολογική Κλινική μαζί με τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου διαθέτει κοντά στις 30 κλίνες.
Σύμφωνα με χθεσινή έγκυρη πληροφόρηση, εντός ελάχιστων ημερών θα έχει τοποθετηθεί στην Καρδιολογική Κλινική νέος επικουρικός καρδιολόγος για να ενισχύσει το υπάρχον ιατρικό δυναμικό. Η πρόσληψη του επικουρικού γιατρού υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του διευθυντή της Κλινικής κ. Τσακνάκη, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Λιούπη, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Σπυρόπουλου και του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστα Καραμπάτσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το