Τοπικά

Περισσότεροι οι βαρυποινίτες μέσα σε 1,5 χρόνο που κρατούνται στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα της Μαγνησίας

Ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης από 5 μέχρι 20 χρόνια εκτίουν οι περισσότεροι κρατούμενοι στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια από τους 175 φυλακισμένους οι 113 έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, ενώ οι βαρυποινίτες που έχουν τιμωρηθεί με ισόβια, ανέρχονται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 19.
Τα παραπάνω δεδομένα που προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρουσιάζουν την «ακτινογραφία» των σωφρονιστικών καταστημάτων που λειτουργούν στη Μαγνησία.
Συγκεκριμένα στην Κασσαβέτεια κρατούνται 175 άτομα από τους οποίους η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί 93. Για αδικήματα που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά (εμπορία, διακίνηση, καλλιέργεια) ποινές εκτίουν 26 άτομα, ενώ καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη για βαριά κακουργήματα (είναι για παράδειγμα η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) είναι 19 κρατούμενοι που εκτίουν ποινές, μεταξύ των οποίων και ο Δημ. Κουφοντίνας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φυλακισμένων στην Κασσαβέτεια εκτίει ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για άλλα κακουργήματα που αρχίζουν από πέντε χρόνια και φτάνουν ακόμα και τα 20. Αυτή η κατηγορία είναι η πολυπληθέστερη φτάνοντας τους 113 κρατούμενους. Από αυτούς, 79 έχουν τιμωρηθεί από πέντε μέχρι και δέκα χρόνια κάθειρξη. Δεκατρείς εκτίουν ποινές από 10 έως και 15 χρόνια για σοβαρότερα αδικήματα (βιασμός, ασέλγεια). Περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν καταδικαστεί και κρατούνται έχοντας στην πλάτη τους ποινές κάθειρξης που αρχίζουν από 15 χρόνια και φτάνουν πριν τα ισόβια και ανέρχονται σε 21 άτομα. Από την άλλη πλευρά οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση είναι σαφώς λιγότεροι φτάνοντας συνολικά τους 27, εκ των οποίων οι 24 έχουν τιμωρηθεί από δύο έως και πέντε χρόνια.
Εντύπωση προκαλεί ότι υπάρχει κρατούμενος που εκτίει ποινή έξι μηνών, αλλά και δύο κρατούμενοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης οι οποίες αρχίζουν από έξι μήνες και φτάνουν μέχρι τον έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ο αριθμός των κρατούμενων στην Κασσαβέτεια ήταν μικρότερος (159 άτομα), με τους αλλοδαπούς να είναι λιγότεροι (77). Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκού μέσου ενημέρωσης, 37 ήταν οι κρατούμενοι για ναρκωτικά και κατά πέντε λιγότεροι οι ισοβίτες (14). Με πρόσκαιρη κάθειρξη ήταν καταδικασμένοι συνολικά 110 (κατά τρεις λιγότεροι), με 79 να εκτίουν ποινές από 5 έως και 10 χρόνια (ίδιος αριθμός). 10 από δέκα έως και 15 χρόνια (τρεις λιγότεροι) και 21 από 15 χρόνια και πάνω (ίδιος αριθμός). Τέλος 13 ήταν αυτοί που κρατούνται από έξι μήνες έως και πέντε χρόνια (κατά 14 λιγότεροι).

Οι φυλακές Βόλου
Δεν υπάρχει κάποιος ισοβίτης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, ενώ από τους 134 κρατούμενους οι 64 είναι υπόδικοι περιμένοντας να δικαστούν για κάποιο αδίκημα που διέπραξαν. Οι 133 είναι αλλοδαποί, ενώ υπάρχει και ένας Έλληνας και οι 26 κρατούνται για παραβάσεις περί ναρκωτικών. Οι καταδικασμένοι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης φτάνουν τους 44, από τους οποίους οι 30 έχουν «φάει» από πέντε μέχρι και 10 χρόνια φυλακή. Τέσσερις έχουν τιμωρηθεί από 10 μέχρι και 15 έτη, ενώ οι υπόλοιποι 10 εκτίουν πολύχρονες ποινές από 15 χρόνια και πάνω. Οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση ανέρχονται σε 14 άτομα, εκ των οποίων οι 12 από δύο έως και πέντε χρόνια, ένας από έξι μήνες μέχρι έναν χρόνο και ακόμα ένας κρατείται με ποινή που φτάνει μόλις τους έξι μήνες.
Τον Απρίλιο του 2019 υπήρχαν στις φυλακές Χιλιαδούς 112 κρατούμενοι, με τους 21 να είναι καταδικασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών (έξι λιγότεροι). 24 εξέτιαν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης (20 λιγότεροι), με μόλις έξι κρατούμενους να έχουν τιμωρηθεί από 5 μέχρι και 10 χρόνια φυλακή (24 λιγότεροι). 10 από 10 έως και 15 χρόνια και 8 από 15 έτη και πάνω (δύο λιγότεροι). Τέλος οι κατάδικοι με φυλάκιση ήταν μόνο πέντε (εννιά λιγότεροι) από τους οποίους τέσσερις με ποινές από δύο έως και πέντε χρόνια και ένας από έξι μήνες μέχρι ένα έτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το