Ελλάδα

Περισσότεροι από 120 πρόσφυγες περισυνέλεγησαν τα ξημερώματα από το Λιμενικό- Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στη διάσωση και περισυλλογή 116 μεταναστών και προσφύγων σε τρία διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο Αιγαίο, προχώρησε τα ξημερώματα το Λιμενικό Σώμα
Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή, δύο ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, πνευστή λέμβο με 27 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωσή τους και τους μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μηχανοκίνητη λέμβο με 42 μετανάστες και πρόσφυγες εντόπισε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, περιπολικό σκάφος του λιμενικού. Οι μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι.

Εξάλλου, στον εντοπισμό και τη διάσωση 47 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΟ» της Σάμου προχώρησε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ της Σάμου.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί το πιο καυτό θέμα που καλείται να διαχειριστεί, σχεδόν καθημερινά, η κυβέρνηση, προχωρώντας διαρκώς σε νέες τακτικές κινήσεις ώστε να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται εκτός και εντός συνόρων.

Τα αγκάθια σε κάθε περίπτωση παραμένουν. Οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά, η κατάσταση στα κέντρα των νησιών παραμένει αφόρητη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αρχίσει την γκρίνια, μεταφέροντας τα παράπονα των ψηφοφόρων τους.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και να επανακαθοριστεί η στρατηγική, όπου κριθεί απαραίτητο.
Οι ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι μειωμένες την τελευταία εβδομάδα, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό, καθώς ουδείς γνωρίζει αν οφείλεται σε μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Άγκυρας ή στις καιρικές συνθήκες που, αυτό το διάστημα, δεν ήταν ευνοϊκές για τους διακινητές.

Μεταναστευτικό: 30.000 άτομα παραμένουν στα νησιά
Αυτή τη στιγμή στη Μόρια και τις υπόλοιπες δομές στα νησιά φιλοξενούνται 30 χιλιάδες άτομα και παραμένει ο στόχος για μετακίνηση 20 χιλιάδων στην ενδοχώρα, έως το τέλος του έτους. Την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν περίπου 1.500 άτομα, όμως, με το κλίμα που επικρατεί, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και την προσεχή.

Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια, στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες και παιδιά, ενώ θα δραστηριοποιήσουν περισσότερο τους βουλευτές. Θα επικοινωνούν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που υπάρχει. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και με δημάρχους, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Αποτελέσματα στους επόμενους μήνες βλέπει η κυβέρνηση
Δεν αποκλείεται να υπάρξει επανασχεδιασμός για ορισμένες περιοχές, με νέα κριτήρια, όπως αν φιλοξενούνται εκεί πρόσφυγες ή φιλοξενήθηκαν πρόσφατα.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες και σταδιακά θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο Αιγαίο οι περιπολίες του λιμενικού έχουν αυξηθεί, λειτουργώντας αποτρεπτικά, αλλά, από αρμόδιους παράγοντες, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ενίσχυση σε σκάφη και μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει με επιτυχία, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος Νοεμβρίου οι αριθμοί θα έχουν αυξηθεί αισθητά. «Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι, υπομονή και ευελιξία όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί». εκτιμά στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ως ορόσημο από την πλευρά του Μαξίμου, έχει τεθεί η άνοιξη. Κυβερνητική πηγή τονίζει ότι, «δεν θα μείνουμε απαθείς αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μετά τον Απρίλη», προϊδεάζοντας για την στρατηγική που σχεδιάζεται. Αν μέχρι τότε οι αφίξεις στα νησιά δεν έχουν μειωθεί αισθητά είναι ανοιχτό να λάβει νέα μέτρα για την αποτροπή τους και να πιέσει πολύ περισσότερο τις Βρυξέλλες για μέτρα κατά της Τουρκίας και αλληλεγγύη στη διαχείριση του ζητήματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το