Τοπικά

Περισσότεροι επιχειρηματίες της Μαγνησίας σε δημόσιους διαγωνισμούς “Θ”

oebem

Περισσότεροι του ενός μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του Νομού Μαγνησίας θα μπορούν άμεσα να συμμετέχουν ως μειοδότες στους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, προϊόντων και ειδών στο Δημόσιο, τους Δήμους και σε Επιχειρήσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να εγκριθεί από τη Βουλή στις αρχές του ερχόμενου Αυγούστου, ανοίγοντας τον δρόμο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των επιχειρηματιών.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους του ενός μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συμμετέχουν ως μειοδότες στους δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία οι αντίστοιχες συμβάσεις αποτελούν το 20% του ΑΕΠ.
Το αίτημα δεν εγκρινόταν και χρειάστηκε νέα παρέμβαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), προκειμένου στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας να εξασφαλιστεί δέσμευση σχετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή στις αρχές του ερχόμενου μήνα.
Σύμφωνα με τα όσα σήμερα ισχύουν, για την προμήθεια υλικών, προϊόντων και ειδών στο Δημόσιο, τους Δήμους και Επιχειρήσεις δικαίωμα συμμετοχής στους δημόσιους διαγωνισμούς έχει μόνο ένας μειοδότης.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο ένας και μοναδικός μειοδότης που συμμετέχει σε διαγωνισμό δεν διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων υλικών, προϊόντων και ειδών τα προμηθεύεται συνολικά από άλλον επιχειρηματία.

 
Στο μεταξύ, με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί προς έγκριση στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θα δίνεται πλέον η δυνατότητα σε περισσότερους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συμμετέχουν ως μειοδότες στους δημόσιους διαγωνισμούς ανά όμοιο υλικό, προϊόν και είδος το οποίο διαθέτουν και εμπορεύονται.
Παράλληλα, με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης θα δεσμεύεται ο μειοδότης ότι τα υλικά, τα προϊόντα και τα είδη που εγκρίθηκαν στο αρχικό στάδιο της δημόσιας σύμβασης θα είναι τα ίδια και στο αντίστοιχο τελικό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε περίοδο κρίσης, ύφεσης και έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας.
«Η δέσμευση του αρμοδίου υπουργείου σχετικά με το άμεσο άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «μας ικανοποιεί απόλυτα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν το 20% του ΑΕΠ και εμείς ως ΟΕΒΕΜ δείχνουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη. Απαντάμε στο ερώτημα ανάπτυξη πώς και με ποιους. Με την έγκριση του νομοσχεδίου κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας, και όχι μόνο ένας πλέον, θα μπορεί να συμμετέχει ως μειοδότης σε δημόσιους διαγωνισμούς ανάλογα με τα υλικά, τα προϊόντα και τα είδη που εμπορεύεται. Η συμμετοχή περισσοτέρων του ενός επιχειρηματιών ως μειοδότες σε δημόσιους διαγωνισμούς θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα ενισχύσει ουσιαστικά τους μικρομεσαίους, καθώς θα συμμετέχουν περισσότεροι και όχι μόνο ένας πια. Ακόμα και προβλήματα με τη φορολογική του ενημερότητα να έχει ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να καταθέτει προσφορά. Τα οφέλη για την τοπική μας οικονομία θα είναι πολλαπλά και θα φανεί με την εφαρμογή του νόμου άμεσα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το