Κόσμος

Περισσότεροι από 2,4 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

newego_LARGE_t_1101_54457472_type13145

Εκατομμύρια Λίβυοι και μετανάστες στη χώρα αυτή αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται μέρα τη μέρα, επισήμανε ο ΟΗΕ χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού.
«Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λιβύη χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια», υπογραμμίζει ο Μάρτιν Κόμπλερ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.
«Δεν έχουν φάρμακα, εμβόλια και αντιμετωπίζουν επικίνδυνες ελλείψεις στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Σχεδόν 300.000 παιδιά δεν πάνε σχολείο και σχεδόν 350.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα», προσθέτει.

 
Ο διπλωμάτης αναφέρεται επίσης στην επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται περισσότεροι από 270.000 μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.
«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στη Λιβύη είναι τεράστιες και αυτό πρέπει να μας υποκινήσει να κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να ξαναφέρουμε την ελπίδα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αυτούς που χρήζουν άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος: αντίπαλες πολιτοφυλακές συγκρούονται για τον έλεγχο της χώρας, επιδιδόμενες σε ανελέητες μάχες για την εξουσία.

 
Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν πρόσφατα γύρω από την πόλη της Σύρτης, όπου οι δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, διεξάγουν από τον Μάιο επιχείρηση κατά των ενόπλων που ανήκουν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το