Τοπικά

Περισσότερες θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Αύξηση εποχικών συμβάσεων κατά 15% στη Μαγνησία

Ο τουρισμός μείωσε την εγγεγραμμένη ανεργία. Η θετική πορεία του τουρισμού δείχνει τα σημάδια της στην ανεργία, η οποία αποκλιμακώθηκε με υπογραφές εποχικών συμβάσεων για καλοκαιρινή εργασία στις τουριστικές περιοχές. Σε σχέση με το 2017, οι εποχικές συμβάσεις στη Μαγνησία παρουσιάζουν αύξηση 15%.

Οι δηλώσεις κατατέθηκαν για την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου και μόνο για τα νησιά είναι 700, ενώ για τη Σκιάθο παίζει σημαντικό ρόλο το τουριστικό Real Estate με τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Ο τουρισμός είναι κατά βάση τομέας έντασης εργασίας που μπορεί να εξασφαλίσει πολλές νέες θέσεις και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα νησιά, όπου δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη μείωση του ενεργού πληθυσμού.
Από τον κλάδο του Τουρισμού προέρχονται οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, γεγονός που οφείλεται στην έντονη εποχικότητα. Υπηρεσίες εστίασης, ξενοδοχεία και δραστηριότητες εκμίσθωσης και ενοικίασης, είναι η αιχμή.
Οι αναγγελίες πρόσληψης στα νησιά ανέρχονται σε 700 τον Απρίλιο και οι αποχωρήσεις, δηλαδή οι απολύσεις που καταγράφονται, είναι 232.

Στις προσλήψεις πρώτοι έρχονται οι σερβιτόροι και ακολουθούν μπάρμαν, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, καμαριέρες, οι υπάλληλοι υποδοχής πελατών.
Στις Σποράδες τον μήνα Απρίλιο έγιναν συνολικά 932 προσλήψεις ενώ τον ίδιο μήνα 232 άτομα απολύθηκαν.
Για τον Απρίλιο αποκλειστικά λόγω τουρισμού το ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας είναι θετικό κατά 466 θέσεις. Συνολικά έγιναν 2.893 προσλήψεις εποχικής απασχόλησης στην ηπειρωτική Μαγνησία και απολύθηκαν 2.427 άτομα.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και αφορούν απολύσεις και προσλήψεις, για τη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το