Τοπικά

Περισσότερες νέες επιχειρήσεις, αλλά… – Από τις 900 που ιδρύθηκαν φέτος στη Μαγνησία, οι 600 είναι στον χώρο των υπηρεσιών

Για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ήταν θετικό κατά 74, αλλά η τοπική επιχειρηματικότητα «εξαντλείται» στον τομέα των υπηρεσιών. Από τις 900 επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος στη Μαγνησία, οι 600 είναι στον χώρο των υπηρεσιών. Αντίθετα αρνητικό είναι το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στο εμπόριο και τη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για όλο το 2017 οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στις 836 και οι διαγραφές στις 762. Ο κλάδος των υπηρεσιών εμφανίζει για ακόμη μια χρονιά το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο με τις εγγραφές επιχειρήσεων που ανέρχονται στις 104.

Βέβαια τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι καφετέριες, καφέ-μπαρ, αλλά και καταστήματα με γρήγορο φαγητό και οι οποίες αποτελούν μέχρι και το 20% του συνόλου των νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, οι εγγραφές επιχειρήσεων για το 2017 ανήλθαν στις 836, ενώ οι διαγραφές στις 762, άρα υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 74.

Ανά κλάδο το εμπόριο και η μεταποίηση δέχθηκαν ακόμη μια χρονιά σημαντικό πλήγμα. Αναλυτικότερα στον κλάδο του εμπορίου οι εγγραφές επιχειρήσεων το 2017 ήταν 212 και οι διαγραφές 244, άρα αρνητικό ισοζύγιο κατά 32 επιχειρήσεις.

Στον κλάδο της μεταποίησης οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στις 45 και οι διαγραφές στις 55, άρα είχαμε αρνητικό ισοζύγιο κατά δέκα επιχειρήσεις.

Τα θετικά ισοζύγια διαμορφώθηκαν στους κλάδους του τουρισμού και των υπηρεσιών. Έτσι στον τουριστικό κλάδο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 82 και οι διαγραφές 70, ένα θετικό ισοζύγιο κατά δώδεκα επιχειρήσεις.

Στον κλάδο των υπηρεσιών οι νέες επιχειρήσεις που εγγράφηκαν, ανήλθαν στις 497 και αυτές που διαγράφηκαν στις 393, δηλαδή θετικό ισοζύγιο κατά 104.

Σε καφέ και εστίαση

Βέβαια όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν, μια βαθύτερη ανάλυση δείχνει ότι πολλές από αυτές επικεντρώνονται στον χώρο του καφέ και της γρήγορης εστίασης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης «για πρώτη φορά μέσα στην κρίση έχουμε μια χρονιά, η οποία κλείνει με θετικό ισοζύγιο και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Από την άλλη βέβαια μελετώντας καλύτερα τα στοιχεία διαπιστώνουμε πως πολλές νέες επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου, εντάσσονται στον χώρο της εστίασης, όπου η εμπειρία δείχνει πως για αρκετές εξ΄ αυτών η διάρκεια λειτουργίας τους δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο».

Ενδεικτικά στον κλάδο των υπηρεσιών από τις 497 που ιδρύθηκαν, οι 196 είναι καφέ, κέντρα εστίασης, καταστήματα γρήγορου φαγητού και καφέ μπαρ. Για παράδειγμα μεταξύ άλλων ιδρύθηκαν 20 εστιατόρια και ταβέρνες, 17 ουζερί-μεζεδοπωλεία, 17 σουβλατζίδικα, 23 καφετέριες, 17 καφέ-μπαρ, δεκατέσσερα αναψυκτήρια.

Επίσης δώδεκα επιχειρήσεις αφορούν στον χώρο του ασφαλιστικού συμβούλου, του μεσίτη ασφαλειών, του εκτιμητή ασφαλίσεων, εννιά στον τομέα των λογιστικών και των φορολογικών, έξι στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δώδεκα για υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, μελετών, μηχανικών, δέκα στον χώρο της αισθητικής και της φωτογραφίας, δέκα στα μεσιτικά γραφεία, εννιά στις ενοικιάσεις επιβατηγών και μοτοποδηλάτων, δέκα στις υπηρεσίες εισπράξεων, συσκευασιών, 21 στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, δέκα στις υπηρεσίες πρακτορείου, οκτώ στις υπηρεσίες επισκευών, 21 στις υπηρεσίες κομμωτηρίων, ευρύτερου καλλωπισμού και σωματικής ευεξίας.

Νομός των υπηρεσιών

Ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε πως «από τις 900 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος στη Μαγνησία, οι 600 εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών. Ουσιαστικά η Μαγνησία γίνεται μια περιοχή των υπηρεσιών, ενώ παλιά υπήρχε μεγάλη έμφαση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Ωστόσο για να έχουμε σταθερές θέσεις εργασίας θα πρέπει να τονωθεί η μεταποίηση όπου δυστυχώς και φέτος είχαμε αρνητικό ισοζύγιο, καθώς και το εμπόριο. Μάλιστα από τα στοιχεία φάνηκε πως πολλοί ήταν και φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν άντεξαν την υψηλή φορολόγηση και τις επιπτώσεις της κρίσης, με αποτέλεσμα να αναστείλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Παράλληλα ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως και στον τουριστικό κλάδο που έχουμε θετικό ισοζύγιο, παρατηρείται τα φαινόμενο της ίδρυσης πολλών υποκαταστημάτων από ήδη ιδρυμένες επιχειρήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το