Τοπικά

Περισσότερες εργασίες σε ένα ραντεβού κάνουν οι οδοντίατροι της Μαγνησίας

Το γεγονός ότι οι οδοντίατροι τηρούν τον νόμο και προσπαθούν να προσαρμόζουν τις οδοντιατρικές εργασίες τους, κάνοντας περισσότερες εργασίες σε ένα ραντεβού, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Κλάρα, οδοντίατρος, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Η κ. Κλάρα, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των οδοντιατρείων, υπενθύμισε ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ, για το ιδιαίτερο κομμάτι των οδοντιατρείων.

Όπως δήλωσε, «οι οδοντίατροι από πέρσι έχουμε προσαρμόσει τα πρωτόκολλα των ιατρείων μας, στις απαιτήσεις του κορωνοϊού κι είμαστε γνώστες της προστασίας των λοιμώξεων. Για τους οδοντιάτρους κάθε ασθενής είναι δυνητικά μολυσματικός. Ζητήσαμε την τροποποίηση της ΚΥΑ και ζητήσαμε και από τους βουλευτές να το ξανασκεφτούν».

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, σημείωσε ότι, οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρεία είναι εμβολιασμένοι, ενώ όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, επεσήμανε ότι κάνουν συνέχεια rapid tests και μοριακά.
«Εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε τον νόμο και να προσαρμόζουμε τις εργασίες μας, κάνοντας περισσότερες σε ένα ραντεβού. Οι ασθενείς, προσέρχονται με εμπιστοσύνη στον οδοντίατρο και τηρούν τα μέτρα προστασίας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι λόγω της καραντίνας, οι οδοντίατροι έρχονται αντιμέτωποι με πολλά χαλασμένα δόντια και κακή στοματική υγιεινή.

Διευκρινίσεις υπουργείου Υγείας
Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τα μέτρα σχετικά με τα οδοντιατρεία το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι ερωτήματα είχαν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00, που έλαβε ΦΕΚ Β’ 4337/18.09.2021».

Αναφορικά με τους ασθενείς
«Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση».
Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα».

Για τους συνοδούς
«Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή (οδοντιατρείο)».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το