Τοπικά

Περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν φέτος στην Μαγνησία – Καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο σε τέσσερις κλάδους

Σε τροχιά σταθεροποίησης, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα, φαίνεται πως εισέρχεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας για το πρώτο ενδεκάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα οποία έκαναν εγγραφή 888 επιχειρήσεις και διαγραφή 511, άρα το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 377 επιχειρήσεις.
Και πέρυσι είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο, αλλά φέτος καταγράφεται μεγαλύτερη μεγέθυνση.
Βέβαια αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αναιρέσει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στη Μαγνησία, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα αφιλόξενο επιχειρηματικά περιβάλλον με υψηλή φορολογία και πολύ μειωμένη ρευστότητα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης, «η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία, η μη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού είναι μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις και οι οποίες δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να αντέξουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα».
Τα στοιχεία του πρώτου ενδεκαμήνου από το Επιμελητήριο Μαγνησίας δείχνουν πως «οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στις 888 και οι διαγραφές στις 511, δηλαδή υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο κατά 377 επιχειρήσεις. Και πέρυσι το 2017 υπήρχε θετικό ισοζύγιο το οποίο, όμως ανερχόταν σε 79 επιχειρήσεις (789 εγγραφές και 710 διαγραφές). Άρα φέτος υπάρχουν περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν και λιγότερες που έκλεισαν.

Επίσης ενδιαφέρον είναι πως και οι τέσσερις κλάδοι, υπηρεσιών, μεταποίησης, τουρισμού και εμπορίου, εμφανίζουν θετικό πρόσημο στη σχέση εγγραφών-διαγραφών.
Στον τομέα των υπηρεσιών οι εγγραφές ήταν 539 και οι διαγραφές 511, στο εμπορικό 208 οι εγγραφές και 162 οι διαγραφές, στο μεταποιητικό 50 οι εγγραφές και 31 οι διαγραφές και στο τουριστικό 91 οι εγγραφές και 40 οι διαγραφές. Αντιθέτως το 2017 ήταν αρνητικό το ισοζύγιο για τον εμπορικό και μεταποιητικό τομέα.
Ωστόσο θα ήταν πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο, αν είχαμε περισσότερες επιχειρήσεις από τον ευρύ κλάδο της μεταποίησης που θα άνοιγαν, καθώς είναι αυτές που δημιουργούν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας και εμφανίζουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας.

Η μεγάλη δυναμική που έχει ο χώρος της εστίασης, δείχνει την ίδρυση και πολλών καταστημάτων καφέ και γρήγορου φαγητού, τα οποία, όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, δεν έχουν πολύ μεγάλο ορίζοντα ζωής.
Πάντως το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται πλέον στην σχέση εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων δημιουργεί μια θετική προοπτική στην βάση, όμως ότι και η κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει μέτρα που θα τονώσουν στην πράξη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία και αποτελεί παραδοσιακά την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το