Τοπικά

30-40 αιτήσεις για πατέντες κάθε χρόνο στη Θεσσαλία – Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον Βόλο

Με στόχο τη διασύνδεση των καινοτόμων ιδεών με την οικονομική παραγωγή και την εμπορική αξιοποίησή τους, δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε σήμερα το γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον Βόλο.  Το γραφείο στεγάζεται το Αμφιθέατρο του παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου, επί της οδού Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού. Στρατηγικός στόχος του Οργανισμού είναι η ενίσχυση της εφευρετικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Το γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

“Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε κοντά στους χρήστες και στην εφευρετική κοινότητα της κάθε περιφέρειας”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ.Γιάννης Καπλάνης και σημείωσε ότι οι υπηρεσίες των γραφείων ΟΒΙ είναι η ενημέρωση για τις διαδικασίες κατάθεσης ευρεσιτεχνιών και υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης, καθώς υπάρχει ένας πλούτος πληροφορίας για τις ευρεσιτεχνίες που δεν βρίσκεται στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις.  “Οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί που θέλουν να εξελίξουν την έρευνα τους πρέπει να κοιτάξουν και τις πληροφορίες που υπάρχουν στις ευρεσιτεχνίες” σημείωσε ο κ. Καπλάνης.

Ο κ. Καπλάνης

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας δέχεται περίπου 600 καταθέσεις για ευρεσιτεχνίες κάθε χρόνο, ενώ στη Θεσσαλία οι αιτήσεις ανέρχονται περίπου σε 30 έως 40. Οι ευρεσιτεχνίες στη Θεσσαλία αφορούν τους κλάδους του αγροτοδιατροφικού τομέα, τη θερμοδυναμική, τα ιατρικά μηχανήματα και τα έπιπλα.  Οι αιτούντες προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο, όσο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.


Εκτός από τη λειτουργία του γραφείου στον Βόλο, από τις 15  Απριλίου υπάρχει και ηλεκτρονική κατάθεση ευρεσιτεχνιών.
“Πλέον οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους εφευρέτες εκμηδενίζουν την απόσταση. Το γραφείο στον Βόλο θα μπορέσει να ενισχύσει την καινοτομία στην περιφέρεια Θεσσαλίας”.
Ο Οργανισμός έχει έρθει σε επαφή με τον ΣΕΒ και με το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ευελπιστεί ότι η εφευρετική και η επιχειρηματική κοινότητα θα κάνει χρήση του γραφείου στον Βόλο για την ενίσχυση της καινοτομίας, με σκοπό να υπάρχει αντίκρυσμα και σε θέσεις εργασίας και ενίσχυση της οικονομίας” επισήμανε ο  Γενικός Διευθυντής.

Το κόστος της κατάθεσης αίτησης ευρεσιτεχνίας είναι 50 ευρώ και 300 ευρώ κοστίζει η έκθεση έρευνας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη, όσοι απευθυνθούν στο γραφείο θα μπορέσουν να ενημερωθούν, μέσω της βάσης δεδομένων, αν έχει κάνει στο παρελθόν άλλος εφευρέτης αντίστοιχη ευρεσιτεχνία.

“Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο ενδιαφερόμενος να διαφοροποιήσει την εφεύρεσή του, ώστε να μην προσκρούσει σε αξιώσεις μιας άλλης ευρεσιτεχνίας”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μεγάλο βαθμό,  δεν γνωρίζει ότι σε περίπτωση ακαδημαϊκής δημοσίευσης  “καίνε” τη δυνατότητα ευρεσιτεχνίας. Για αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας”.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ζήσης Μαμούρης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα, λέγοντας ότι η λειτουργία του γραφείου  εντάσσεται σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ και 4 χρόνια για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει την ερευνητική δραστηριότητα και να να τη μετουσιώσει σε επιχειρηματική, κατοχυρώνοντας την πνευματική ιδιοκτησία. Στη συνέχεια θα μπορέσει αυτή η ιδέα να βρει τον δρόμο προς τις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
“Πολλά έργα από το Πανεπιστήμιο,  που έχει δρομολογηθεί η έρευνά τους εδώ και κάποια χρόνια, αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς.  Τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι σημαντικά και είναι ευτυχής συγκυρία που ο ΟΒΙ έρχεται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο, για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα των ερευνητών.  Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την ίδρυση τέτοιου γραφείου στον Βόλο, γιατί πολύς κόσμος αναγκάζεται να αποποιηθεί των πνευματικών του δικαιωμάτων, αφού δεν βρίσκει άμεσα ανταπόκριση για να προχωρήσει στην πλήρη διαδικασία κατοχύρωσης” πρόσθεσε ο κ. Μαμούρης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της μονάδας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας Παντελής Σκάγιαννης σημείωσε: “Φτάσαμε στο επίπεδο με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου να δημιουργηθεί ένα γραφείο για την κατάθεση αιτημάτων πατεντών.  Η λειτουργία του γραφείου είναι πολύ σημαντική. Στο Πανεπιστήμιο γίνεται έρευνα και μπορεί να κατοχυρωθεί ως πατέντα”.

Η κ. Καλλιγέρη

Η κ. Κατερίνα Καλιγγέρη θα αναλάβει τη λειτουργία του γραφείου στον Βόλο, που θα στεγαστεί στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.
Θα λειτουργεί καθημερινά με ώρες εξυπηρέτησης κοινού 9:00-14:00, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα προκαθορισμένων ραντεβού. Κάθε Τετάρτη θα γίνονται επισκέψεις και ραντεβού με επιχειρήσεις. “Σκοπός της λειτουργίας του είναι η καλύτερη ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων. Θα εξυπηρετεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όπως και start ups. Θα υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και με τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, καθώς εκεί βρίσκονται πιο σύνθετες βάσεις δεδομένων” ανέφερε η  κ. Καλλιγέρη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το