Ελλάδα

Περισσότερα τραπέζια έξω για τα καταστήματα εστίασης – Σήμερα η διαμαρτυρία «άδειες καρέκλες»

Η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι αποτελούν τις δύο λύσεις που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τη δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης. Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τον κλάδο, θεωρούνται ωστόσο μη επαρκείς εάν δεν συνοδευτούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και από την ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας. Από τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντως, οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε χθες ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης. Αυτές είναι:

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.
3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.
4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.
5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Η χρήση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων από τα καταστήματα θεωρείται από τον κλάδο ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δυναμικότητάς τους στο 50%, από το 1/3 που προβλέπεται με βάση τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού (αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι και αριθμός ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά του).

Ωστόσο, αυτό θα ισχύει κατά βάση για επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και όχι για τις υπόλοιπες. Το γεγονός, πάντως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τους δήμους οδηγεί τον κλάδο στην εκτίμηση ότι τελικά η εστίαση δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα, ακριβώς διότι θεωρείται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος. Τα νέα δεδομένα που έπεσαν χθες στο τραπέζι από την κυβέρνηση αφήνουν σε εκκρεμότητα, όπως επισημαίνει η αγορά, το θέμα των χώρων εστίασης που βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα προβλέπεται –με βάση τουλάχιστον τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις– να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, όμως οι χώροι εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών λογίζονται ως εσωτερικοί και γι’ αυτό δεν θα λειτουργήσουν την ίδια ημερομηνία.

Σήμερα το βράδυ στις 8, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» (άδειες καρέκλες). Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καθισμάτων. Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των εστιατόρων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το