Κόσμος

Περισσότερα τα αγόρια που γεννιούνται νεκρά από τα κορίτσια

neogna

Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να γεννηθούν νεκρά από ό,τι τα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε στοιχεία από πολλές χώρες. Ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 10% μεγαλύτερος για ένα αγόρι.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Μάθιους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 30 εκατομμύρια γεννήσεις παγκοσμίως.

Ο μεγαλύτερος κατά 10% κίνδυνος των αγοριών ισοδυναμεί με μια συνολική απώλεια περίπου 100.000 αγοριών κάθε χρόνο. Περίπου το ένα τέταρτο των γεννήσεων νεκρών παιδιών συμβαίνουν για ανεξήγητη αιτία. Από τις υπόλοιπες, πολλές σχετίζονται με ανωμαλίες του πλακούντα της μητέρας, όμως επίσης συχνά είναι άγνωστο γιατί αυτές οι ανωμαλίες συμβαίνουν.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που γεννιούνται νεκρά, είναι εντυπωσιακή. Οι θάνατοι στη γέννα αποτελούν κοινό φαινόμενο ακόμη και στις πλούσιες χώρες που έχουν εξελιγμένα συστήματα υγείας», δήλωσε η Φιόνα Μάθιους.

Αν και οι γεννήσεις νεκρών παιδιών είναι σχετικά μικρότερες στις ανεπτυγμένες χώρες, η «ψαλίδα» μεταξύ αγοριών και κοριτσιών παραμένει και σε αυτές η ίδια, όπως στις φτωχότερες χώρες. Εξάλλου, τα ποσοστά θανάτων στη γέννα έχουν μειωθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία 15 χρόνια είτε στις πλούσιες, είτε στις φτωχές χώρες.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το