Τοπικά

Περίσσεψε η συγκίνηση με παλιούς μαθητές σε εκδήλωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας

Οι σχολικές αναμνήσεις στη ζωή κάθε ανθρώπου δεν ξεθωριάζουν ποτέ. Όσα χρόνια κι εάν περάσουν, κανείς δεν ξεχνά όσα έζησε την εποχή που ήταν μαθητής. Και χάρη στη συγκινητική πρωτοβουλία των δασκάλων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκαν δύο άνθρωποι, οι οποίοι στο παρελθόν έμαθαν εκεί τα πρώτα τους γράμματα.
Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς την περασμένη Πέμπτη 13 Ιουνίου είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν το ξεκίνημά τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας. Αμφότεροι προσκλήθηκαν και βραβεύτηκαν στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε για την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, η διεύθυνση του δημοτικού τίμησε την κ. Δικαίου, δίνοντας το όνομά της στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί εντός της σχολικής μονάδας, ως ελάχιστη αναγνώριση στο σημαντικό λογοτεχνικό έργο της.

Οι δύο παλιοί μαθητές του ιστορικού σχολείου, από τους χιλιάδες που έχουν περάσει από τις τάξεις του, μεγαλώνοντας, έγιναν άνθρωποι σωστοί, τιμώντας πάνω απ’ όλα τις αξίες που κληρονόμησαν από τους Μικρασιάτες γονείς τους, οι οποίοι βρέθηκαν πρόσφυγες στον Βόλο, καθώς άφησαν πίσω τους τα ματωμένα χώματα της γης της Ιωνίας. Η τύχη τα έφερε έτσι που και οι δύο φοίτησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, όπως μετονομάστηκε το πρώην 8ο Δ.Σ. Βόλου, που πρωτολειτούργησε στις παλιές «Παράγκες» και το οποίο κουβαλά ιστορία δεκαετιών, ενώ η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του προσφυγικού στοιχείου της Νέας Ιωνίας.

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, Στέφανος Πίος, μίλησε για τη γιορτή που στήθηκε με περίσσιο μεράκι από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ήταν αφιερωμένη στη Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα. «Το σχολείο μας κοντεύει να κλείσει έναν αιώνα ζωής», τόνισε συγκινημένος ο Εβρίτης δάσκαλος, για να προσθέσει: «Όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, ένωσαν τις δυνάμεις τους και θελήσαμε μέσα από μία αναδρομή στο παρελθόν της Νέας Ιωνίας, να δείξουμε την πλούσια Ιστορία του τόπου. Όλα αυτά που αφορούσαν τη ζωή των ανθρώπων, που βρέθηκαν εδώ από τη Μικρά Ασία, παρουσιάστηκαν στη γιορτή που στήθηκε με πολλή αγάπη. Η δουλειά ήταν ομαδική και ο καθένας πρόσφερε το καλύτερο που μπορούσε».
Ο κ. Πίος, ο οποίος φέτος άσκησε τα καθήκοντα του διευθυντή για δεύτερο κατά σειρά έτος, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ονοματοδοσία της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Δημοτικού της Νέας Ιωνίας. «Σκεφτήκαμε να δώσουμε το όνομα της Ελένης Δικαίου στη βιβλιοθήκη, η οποία στο παρελθόν υπήρξε μαθήτρια του σχολείου, ενώ έμενε ελάχιστα μέτρα μακριά», είπε, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι τα προσεχή Χριστούγεννα η Βολιώτισσα επιτυχημένη συγγραφέας, η οποία πριν από μία τριετία προτάθηκε για το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», θα επισκεφτεί εκ νέου το δημοτικό και θα μιλήσει στους μαθητές.

Όσο για τη φετινή λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης; Ο Στέφανος Πίος σχολίασε:
«Τη χρονιά που μας πέρασε, δούλεψε πάρα πολύ καλά. Είχαμε ανταπόκριση κοντά στο 80%, κάτι που σημαίνει ότι από τους 200 μαθητές μας, δανείστηκαν βιβλίο οι 160 περίπου. Πολύ σημαντικό αυτό. Κι ας μην έχουμε πάρει ακόμη τίποτα από το υλικό που μας υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας. Παρόλα αυτά δουλέψαμε με τα βιβλία που είχαμε, με τις αγορές που κάναμε σαν σχολείο, αλλά και με δωρεές που είχαμε από ιδιώτες και εκδοτικούς οίκους».
Ολοκληρώνοντας, στάθηκε στη βράβευση του παλαιού συναδέλφου του κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, ο οποίος επίσης έχει να επιδείξει σημαντικό συγγραφικό έργο, όντας άοκνος ερευνητής της τοπικής Ιστορίας: «Ο κ. Κωνσταντάρας-Σταθαράς, δάσκαλος, σχολικός σύμβουλος και πρώτος διευθυντής του σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, ήταν ο δεύτερος παλιός μαθητής μας, που θελήσαμε να βραβεύσουμε. Μαζί του, μάλιστα, δώσαμε ραντεβού τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μας υποσχέθηκε πως όλοι μαζί, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, θα κάνουμε ένα δρομολόγιο στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, βασιζόμενοι στο βιβλίο που έγραψε πριν χρόνια».

Φωτό: Ο Στέφανος Πίος ανάμεσα στην Ελένη Δικαίου και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το