Τοπικά

Περίπου 4.000 Έλληνες ετησίως επιλέγουν την αποτέφρωση – Ξεκινά στο Βόλο το πανελλήνιο συνέδριο

Στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος με θέμα «Οι εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών».

Με αφορμή το αυριανό συνέδριο, παραχωρήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας συνέντευξη τύπου για το τι θα περιλαμβάνουν οι εργασίες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου, ενώ θα ακολουθήσει πρακτική εκπαίδευση γύρω από τη διαδικασία διασποράς της τέφρας στη θάλασσα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος ανέφερε ότι το συνέδριο για την αποτέφρωση έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης, την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Σημειώνεται, επίσης, πως θα υπάρχει κινηματογραφική κάλυψη τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου όσο και κατά την πρακτική εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης υπογράμμισε τη σημασία του συνεδρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης σε επαγγελματίες και απλούς πολίτες. Όπως είπε, είναι πολλοί που επιλέγουν την αποτέφρωση και αναγκαστικά μεταβαίνουν στο εξωτερικό, ενώ είναι μεγάλα τα έξοδα για την οικογένεια του αποθανόντος. «Το ζήτημα της αποτέφρωσης έχει γίνει θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Πιστεύω πάντως πως από το συνέδριο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ θα δοθεί επίσης έμφαση στη σχέση της αποτέφρωσης με την οικονομία και το περιβάλλον». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στα Κοιμητήρια καθώς αναζητούνται συνεχώς νέοι χώροι.
Ο κ. Μπασδάνης καλωσόρισε τους διοργανωτές του συνεδρίου και πρόσθεσε πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι ο συνεδριακός τουρισμός.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνης Αλακιώτης σημείωσε πως το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά την ενημέρωση για την πορεία της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος τους να έρθουν σε σύγκρουση με την Εκκλησία.
«Χιλιάδες Ελλήνων επιλέγουν την αποτέφρωση και μεταφέρονται στο εξωτερικό. Ο αριθμός των Ελλήνων ανέρχεται στις 4.000 κάθε χρόνο. Σε πολλές χώρες η τέφρα πρέπει να θάβεται και στο συνέδριο θα δείξουμε πως πρέπει να εκπαιδευτούν οι οικογένειες και οι επαγγελματίες για την ταφή της τέφρας στη θάλασσα ή στη φύση» ανέφερε ο κ. Αλακιώτης.
Αποτέφρωση και Εκκλησία
Όπως σημείωσε ο κ. Αλακιώτης, ο νόμος του 2006 όριζε πως είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων. Με τον νόμο 4277/2014 δίνεται η δυνατότητα να γίνονται αποτεφρωτήρια εκτός των φυσικών χώρων των κοιμητηρίων. Αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο δηλώνοντας πως έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του αλλά με τον όρο τα αποτεφρωτήρια να βρίσκονται εκτός των κοιμητηρίων.
«Δεν θέλουμε σύγκρουση με την Εκκλησία. Ο Χριστόδουλος το 2006 είχε δώσει το ‘πράσινο φως’ στον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να γίνει ο νόμος που θα επιτρέπει την αποτέφρωση» είπε και τόνισε ότι είναι άδικο για τις θρησκευτικές μειονότητες της Ελλάδας που η θρησκεία τους επιβάλει την αποτέφρωση, να στερούνται αυτού του δικαιώματος.
«Δεν είναι δογματικό το θέμα» τόνισε ο κ. Αλακιώτης και ανέφερε πως αυτό που προβάλει η εκκλησία είναι η παράδοση. «Παράδοση ήταν επίσης να μην γίνεται εκταφή των νεκρών, αλλά λόγω του πληθυσμού και της έλλειψης χώρου γίνεται» είπε και πρόσθεσε πως όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες, όπως της Βουλγαρίας και της Σερβίας, παρέχουν την εξόδιο ακολουθία σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.
Ο κ. Αλακιώτης ανέφερε ως παράδειγμα την Μαρία Κάλλας, που μετά τον θάνατό της έγινε εξόδιος ακολουθία σε χριστιανικό παρεκκλήσι του Παρισιού και στη συνέχεια ακολούθησε αποτέφρωση και ρίψη της τέφρας της στο Αιγαίο.

Το κόστος της αποτέφρωσης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, το κόστος πλέον είναι μειωμένο καθώς υπάρχει αύξηση των ανθρώπων που την επιλέγουν. Το κόστος ήταν μεγαλύτερο πριν από 10 χρόνια όταν στην Ελλάδα οι αποτεφρώσεις δεν ήταν περισσότερες από 1.000.
«Το γραφείο κηδειών θα μειώσει την τιμή καθώς θα έχει απαλλαχθεί από το κόστος μεταφοράς της σορού, των εξόδων για καύσιμα και της απασχόλησης υπαλλήλων που θα ταξιδέψουν περίπου 1.200 χλμ» είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε, όμως, για συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς οι οποίοι θέλουν να είναι κοντά στον δικό τους άνθρωπο όταν αποτεφρώνεται ενώ αναφέρθηκε και στα έξοδα της οικογένειας που αφορούν στη μετακίνησή τους στο εξωτερικό και της διαμονής τους εκεί.
Για μείωση του κόστους κατά 50% αν γινόταν αποτέφρωση στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Αγγελέτος σημειώνοντας το κόστος για την αποτέφρωση σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το