Τοπικά

«Περιπέτεια» επιβίωσης για έναν ανήμπορο ασθενή στον Βόλο

Δυόμιση μήνες περιμένει η σύζυγος ενός ανήμπορου ανθρώπου να λάβει την απόφαση για τη δικαστική συμπαράσταση που αιτήθηκε. Μέχρι τα δικαστήρια του Βόλου να εκδώσουν την απόφαση, ο ανήμπορος σύζυγός της και η ίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αίτηση για κανένα επίδομα.
Άνθρωπος που υπέστη βαρύτατο εγκεφαλικό εδώ και έξι μήνες και αφού νοσηλεύτηκε επί τρεις μήνες σε Νοσοκομείο και Κέντρο Αποκατάστασης, φροντίζεται στο σπίτι του, ανίκανος και ανήμπορος για οποιαδήποτε σκέψη, απόφαση, ενέργεια που τον αφορά και ως εκ τούτου εξαρτώμενος για όλα από τους άλλους.

Από τον Ιούλιο κατατέθηκε αίτηση για δικαστική συμπαράσταση από τη σύζυγό του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μια διαδικασία 15 λεπτών και δυόμιση μήνες μετά, δεν έχει βγει η δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα, καμία ενέργεια που τον αφορά, από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη που θα μπορούσε να ελαφρύνει την από κάθε άποψη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί. Το ζευγάρι δεν μπορεί να διεκδικήσει κανένα επίδομα που δικαιούται.
Δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα πρόσωπο μέσω δικαστικής αποφάσεως λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, εφόσον αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του.

Η δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο και η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί από: α) τον ίδιο τον πάσχοντα, β) τον σύζυγό του, εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση, γ) τους γονείς του, δ) τα τέκνα του, ε) τον εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο. Για τον πρωταγωνιστή της περιπέτειας, είναι άγνωστο, ακόμη και για τους γιατρούς, ποια ακριβώς θα είναι η πορεία ζωής του. Αν πάντως, «ο μη γένοιτο», θα είναι σύντομη, μάλλον δε θα έχει ανάγκη καμίας δικαστικής απόφασης, με τον ρυθμό που αυτές εκδίδονται από τα δικαστήρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το