Τοπικά

Περιορισμένη η κίνηση χθες στην εμπορική αγορά του Βόλου – Με μικρά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα

Μικρά βήματα προς την ανάκαμψη της κατανάλωσης κάνει η εμπορική αγορά του Βόλου μετά και την επαναλειτουργία της εστίασης, αν και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, προκειμένου να επιστρέψει στην πολυπόθητη ομαλότητα.
Τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν χθες Κυριακή, ωστόσο η κίνηση ήταν περιορισμένη, κάτι αναμενόμενο, καθώς η Κυριακή του Μαΐου έχει παρατηρηθεί από τις έρευνες ότι δεν αποφέρει έσοδα και είναι η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των οκτώ Κυριακών, μετά από αυτή του Ιουλίου που μάλιστα τα εμπορικά δεν ανοίγουν καν, παρά ελάχιστα. Χθες οι έμποροι γνώριζαν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα επέλεγαν το φαγητό ή τον καφέ αντί για ψώνια και γι’ αυτό είτε δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους είτε τις λειτούργησαν, αλλά για πολύ λίγες ώρες, κυρίως μεταξύ 11 το πρωί με δύο το μεσημέρι.

Πώς, όμως διαμορφώνεται η κατανάλωση το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο κλείσιμο της πασχαλινής περιόδου, αλλά και των ενδιάμεσων εκπτώσεων που τελειώνουν σήμερα; «Η κατάσταση είναι ασφαλώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Μεσολάβησαν τα ψώνια του Πάσχα, οι αγορές για τα βαφτιστήρια, αλλά και τους συγγενείς και φίλους, άλλωστε υπήρξαν και αρκετές ονομαστικές γιορτές, ενώ βοήθησε και η επαναλειτουργία της εστίασης την οποία αναμέναμε», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και συμπλήρωσε πως «ωστόσο απέχουμε αρκετά από το να πούμε ότι επιστρέψαμε στην ομαλότητα. Τα καταστήματα λειτουργούν στο 60-70% των δυνατοτήτων τους λόγω των υφιστάμενων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάτι που επηρεάζει την κατανάλωση, τόσο για πρακτικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οι αγορές με ραντεβού είναι αποτρεπτικές για μια κατηγορία καταναλωτών, συνήθως των πιο ηλικιωμένων. Επίσης και η εκκίνηση στην εστίαση είναι μουδιασμένη, και μην ξεχνάμε πως λειτουργεί με το 50% των δυνατοτήτων της. Ακόμη δεν λειτουργεί και ο τουρισμός που θα έδινε μια ώθηση. Συμπερασματικά η τοπική εμπορική αγορά πήρε τις τελευταίες μέρες κάποιες μικρές «ανάσες». Υπάρχει μια κατανάλωση, αλλά ακόμη δεν είναι βιώσιμες οι συνθήκες. Γι’ αυτό και ζητάμε τα μέτρα στήριξης να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αφού οι τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας κ. Κώστας Τσέλιος δήλωσε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» πως «οι λόγοι που η εμπορική αγορά δυσκολεύεται να επιστρέψει στην κανονικότητα είναι ακόμη αρκετοί. Τα ραντεβού που πρέπει να κλείσουν οι πελάτες για να εισέλθουν στο κατάστημα, προκαλούν αυτοσυγκράτηση, γι’ αυτό και περιμένουμε την κατάργηση των μηνυμάτων σε λίγες ημέρες για να είναι η πρόσβαση ελεύθερη στα καταστήματα. Επίσης λειτούργησε ξανά η εστίαση, αλλά πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, απαγορεύονται ακόμη. Και από εκεί χάνεται κατανάλωση. Παράλληλα μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή και δεν μπορούν να καταναλώσουν ακόμη».

Γενικότερα η εμπορική αγορά δείχνει να κάνει μικρά βήματα για την επιστροφή της στην κανονικότητα, ένας στόχος που από τους εμπόρους τοποθετείται τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι και με την ελπίδα να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και να έχουν μειωθεί τα κρούσματα. Άλλωστε η Μαγνησία παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» και αυτό επιδρά στην ψυχολογία των καταναλωτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το