Πολιτισμός

Περιοδική έκθεση στον Τσαλαπάτα με κοστούμια κινεζικής όπερας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Ιδρύματος, στον Βόλο.
Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο. Υπενθυμίζεται ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρίσθηκε από την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018. Την έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα εγκαινιάσει η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhang Qiyue.
Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, «πρόκειται για μια έκθεση-ταξίδι, που μας μεταφέρει στον συναρπαστικό και πολύχρωμο κόσμο της κινεζικής όπερας. Παράλληλα αποτελεί το επιστέγασμα μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η κινεζική όπερα, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ., στο μεταίχμιο της περιόδου της δυναστείας των Qin και εκείνης των Han, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας. Συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες μορφές δραματικής τέχνης στον κόσμο. Στο πέρασμα των αιώνων, η κινεζική όπερα επηρεάζεται από τοπικά στοιχεία και γλωσσικά ιδιώματα, παίρνοντας έτσι διαφορετικές μορφές. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη κινεζικής όπερας, από τα οποία η Όπερα του Πεκίνου, η Όπερα του Θιβέτ και η Όπερα Κούντσου συγκαταλέγονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.
Στην κινεζική όπερα, τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς. Καθένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία που αποπνέει τη μοναδική καλλιτεχνική γοητεία της κινεζικής όπερας. Με χαρακτηριστικά χρώματα, ραμμένα με μαστοριά και έχοντας υψηλή καλλιτεχνική διακοσμητική αξία, τα κοστούμια λειτουργούν καταλυτικά στην αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα των ηρώων, της πλοκής και των συναισθηματικών εναλλαγών.
Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαρτίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00 (έως 28/2/2019) και 10.00 – 18.00 (από 1/3/2019).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το