Τοπικά

Περιοδεία του υποψ. ευρωβουλευτή του ΑΚΚΕΛ Πάρη Μουτσινά σε χωριά της Μαγνησίας

Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Πάρις Μουτσινάς περιόδευσε στα χωριά Aγριά, Kάτω και Άνω Λεχώνια και κατέληξε στη Δράκεια όπου είχε συνάντηση με στελέχη του συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκο Κάπελα, Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργο Κεφαλά, Ηλία Κακονίκο και Γιάννη Χατζάκο και τον Γκαραγκούνη Κωνσταντίνο,  μέλος ομάδας βρώσιμης ελιάς.

Ο κ. Μουτσινάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενή τομέα παραγωγής σε όλη τη χώρα και για το πρόγραμμα του ΑΚΚΕΛ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στην βιωσιμότητα των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως είναι το κόστος παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου στους αγρότες, η λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του οποίου κρατικές λειτουργίες και αναπτυξιακά προγράμματα έχουν εκχωρηθεί στην ιδιωτική εταιρεία τη «Γαία επιχειρείν» της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης η στήριξη των Συνεταιρισμών, η κατοχύρωση των προϊόντων ΠΟΠ που εκχωρούνται σε τρίτες χώρες, τη διασύνδεση έρευνας- εκπαίδευσης- παραγωγής, το πρόγραμμα Γεωργίας ακριβείας ,τα κόκκινα δάνεια , την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ και την αναβάθμιση των υποδομών της υπαίθρου ,για την αντιμετώπιση του δημογραφικού κά.
Ο κ. Κάπελας και οι λοιποί συνομιλητές είπαν, ότι η παραγωγή φθίνει εξαιτίας των σοβαρών και αθρόων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών προβληματικών περιοχών, στις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να δείξει σοβαρό ενδιαφέρον, γιατί τα ορεινά χωριά θα ερημώσουν, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Ανέφερε ακόμα ότι ο Συνεταιρισμός είναι μικρός και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματα, όπως είναι η οργάνωση και εμπορία η ο εκσυγχρονισμός και η εφαρμογή του ψηφιακού προγράμματος «Γεωργίας ακριβείας», το οποίο θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναβάθμιση ποιότητας των προϊόντων (μήλου, κάστανου) και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θεωρούν δε ότι το ξεχωριστό μήλο του Πήλιου πρέπει να αποκτήσει ενιαία «Συνεταιριστική ομπρέλα», για την επιβίωση από τον σκληρό ανταγωνισμό.

Στη συνέχεια οι νέοι αυτοί αγρότες με την ζωντάνια που τους διακρίνει, αναφέρθηκαν με έμφαση για τη εγκατάλειψη της Δράκειας από την Δημοτική αρχή και για τη προσπάθεια που γίνεται από τους ιδίους και άλλους νέους για την ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική κίνηση την οποία έχουν όλοι μαζί δημιουργήσει υπερβαίνοντας όλες τις διαφορές για το καλό του τόπου, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Είναι δε αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ανάπτυξη του χωριού τους με κάθε θυσία και προσπάθεια και ανέφεραν ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος όπου τα προβλήματα πρέπει να λύνονται από τους τοπικούς φορείς, στο επίπεδο στο οποίο δημιουργούνται.

Την Τρίτη το απόγευμα ο κ. Μουτσινάς επισκέφθηκε τα χωριά Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και είχε συγκινητικές συναντήσεις με φίλους από τα παλιά και όλοι μαζί θυμήθηκαν το σημαντικό ρόλο που είχε τότε η Αγροτική στην στήριξη των αγροτών και την χρηματοδότηση των Επενδύσεων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων των αγροτών που σήμερα δεν υπάρχει πια. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις κυρίως οι κτηνοτροφικές και είπαν με έμφαση ότι σήμερα η χώρα εισάγει το 90% του μοσχαρίσιου κρέατος και 70% χοιρινού και ο κ. Μουτσινάς συμπλήρωσε ότι η χώρα εισάγει τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα αξίας 6 δισεκατομμύρια ευρώ . Αυτό πρέπει να ανατραπεί γιατί δημιουργεί αρνητικό ισοζύγιο και δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία.

Το πρωί της Τετάρτης ο υποψ. Ευρωβουλευτής είχε συνάντηση με τους παράκτιους αλιείς και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του ΑΚΚΕΛ για την αλιεία με πρώτο θέμα στην ατζέντα την ριζική ααναθεώρηση του νόμου της δεκαετίας του 50 , ώστε ο νέος νόμος να διασφαλίζει την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς ,ιδιαίτερα της παράκτιας αλιείας και κυρίως την προστασία του ιχθυοαποθέματος στις Ελληνικές θάλασσες. Παράλληλα αναφέρθηκε στην μείωση του κόστους παραγωγής και του πετρελαίου κίνησης και του ΦΠΑ, ώστε οι αλιείς να μπορούν να επιβιώσουν.
Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μουτσινάς επισκέπτεται χωριά του Νοτίου Πήλιου..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το