Τοπικά

Περιοδεία του Αλέξη Χαρίτση στη Θεσσαλία

 

Το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης , ώστε να ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τους τόνους νεκρών ψαριών που έχουν καταλήξει στον Παγασητικό. Τον κ. Χαρίτση συνόδευε αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς αποτελούμενη από τους Ζωή Ακριβούλη και Ελένη Σδράλη από τη Λάρισα και Κώστα Πουλάκη, Γιώργο Σταμπουλή και Μάνθο Δραμητινό από τον Βόλο. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε τον Α. Χαρίτση ότι το κεντρικό κράτος είναι παντελώς απών και ότι ένα χρόνο μετά τον Daniel οι τότε εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη έχουν μείνει στα χαρτιά.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Χαρίτσης πραγματοποίησε αυτοψία στον ταμιευτήρα, στο θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα και στον ποταμό Ξηριά όπου ενημερώθηκε για το φαινόμενο και την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η περιοχή από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας η οποία ανήκει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Τέλος πραγματοποίησε συνάντηση με φορείς τις πόλης του Βόλου, με πληττόμενους πολίτες, την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και τον Σύλλογο για την Προστασία του Παγασητικού στην οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει τις ανησυχίες τους και τα αιτήματα τους για ένα ολιστικό σχέδιο δράσης με σκοπό την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρώην υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Κώστας Πουλάκης, η αναπληρώτρια συντονίστρια της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας Κλεοπάτρα Μπατζούκη και ο καθηγητής Γιώργος Σταμπουλής.
Στη συνέχεια πραγματοποίησε δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ όπου τόνισε ότι η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, ότι πρόκειται για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και παράλληλα για μια οικονομική καταστροφή, για τους επαγγελματίες της περιοχής. Κατέστησε σαφές ότι πλέον απαιτούνται έργα και όχι υποσχέσεις. Με αφορμή και την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λάρισα, υπογράμμισε ότι «δεν επιτρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να επαναλάβει τα περσινά, όταν μετά τον Daniel είχε υποσχεθεί σειρά από έργα σε ολόκληρη την Θεσσαλία, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει πράξη.
«Απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης, αποζημίωσης, αλλά και θωράκισης της περιοχής για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον. Η Θεσσαλία αυτή την στιγμή νοσεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά και η Κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς και μόνο να υπόσχεται κούφια λόγια, πρέπει να προχωρήσει σε έργα».
Ο κ. Χαρίστης επιτέθηκε γενικότερα στην κυβέρνηση για την πολιτική της λέγοντας ότι: «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από μια Κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Το βλέπουμε και με την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού και εδώ στη Θεσσαλία. Το βλέπουμε με το γεγονός ότι προτάσσει άλλα έργα και όχι τα αντιπλημμυρικά τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή. Το βλέπουμε με την κατάργηση του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κάρλα, το βλέπουμε με το γεγονός ότι δεν έχει προβλέψει τις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις για να στηριχθεί περιβαλλοντικά και οικονομικά η περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικά εδώ η περιοχή της Μαγνησίας»
«Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής. Η κυβέρνηση κερδοσκοπεί και επενδύει στην καταστροφή την ώρα που μια ολόκληρη περιοχή πλήττεται βάναυσα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.»

Αναλυτικά η απομαγνητοφώνηση της δήλωσης που πραγματοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης μετά τη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα:

«Βρίσκομαι για μία ακόμη φορά σήμερα εδώ στη Λάρισα, δυστυχώς όμως όχι για καλό λόγο. Πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με ενημέρωσε για την καταστροφή η οποία έχει συμβεί και για τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή του Daniel. Και δυστυχώς μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε δει την κυβέρνηση να προχωράει σε απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να σπεύδει να δημιουργήσει φορέα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ανώνυμη εταιρεία, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση. Έχουμε δει πολυδιαφημισμένες και πολυδάπανες μελέτες Ολλανδών. Και βεβαίως έχουμε δει και την κατάργηση των φορέων διαχείρισης και μεταξύ αυτών και του φορέα για την προστασία της Λίμνης Κάρλας.
Όλες αυτές είναι πράξεις της κυβέρνησης οι οποίες δυστυχώς έρχονται να επιτείνουν την καταστροφή. Και πριν από λίγο άκουσα και τον περιφερειάρχη να μας λέει ότι το κεντρικό κράτος τώρα, μετά από την τελευταία καταστροφή, είναι παντελώς απών. Είναι απούσες οι υπηρεσίες του, είναι απών χρηματοδοτικά για να ενισχύσει την περιφέρεια και τους φορείς που ασχολούνται με την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι η φυσική αποκατάσταση, η προστασία της δημόσιας υγείας και η επαναφορά της στοιχειώδους κανονικότητας, ειδικά στην περιοχή του Βόλου. Εκεί που οι πολίτες πραγματικά σήμερα υποφέρουν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά.
Και από κει και πέρα αυτό το οποίο χρειάζεται επιτέλους, είναι ένα Εθνικό Πρόγραμμα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Με ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Με στήριξη της Θεσσαλίας, η οποία για ακόμη μία φορά γίνεται το hotspot της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Kαι περιμένω να δω αύριο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έρθει εδώ στη Θεσσαλία, να δούμε τι θα εξαγγείλει και πάλι.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι όπως έγινε και πριν από ένα χρόνο με τον Daniel, οι εξαγγελίες του θα μείνουν στα χαρτιά. Όπως μας είπε και ο κ. περιφερειάρχης δυστυχώς τίποτα απ’ αυτά τα οποία εξαγγέλθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν έχει γίνει πράξη.
Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση, χρειάζεται το κράτος και η πολιτεία να σταθούν δίπλα σε μια περιοχή, η οποία συμπυκνώνει όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους διαχρονικά, αλλά και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κυβέρνησης της καταστροφής τα τελευταία 5 χρόνια.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το