Οικονομία

Περικοπή σύνταξης έως 60% για τους συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα – Ποιοι εξαιρούνται

Αντιμέτωποι με «μαχαίρι» στη σύνταξη κατά 60% αναμένεται να βρεθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου και μετά και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα ενώ επιπλέον θα κληθούν να πληρώσουν και εισφορές.

Οι συνταξιούχοι διαχωρίζονται σε συνταξιούχους αγρότες, σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους των άλλων ταμείων για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα εντός του ΕΦΚΑ. Εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι συνταξιούχοι που εξαιρούνται από την καταβολή των εισφορών αλλά και τη μείωση της σύνταξης εφόσον έχουν αγροτικό εισόδημα είναι:

-Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ έως το 2024
-Οι συνταξιούχοι από τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (ή λαμβάνουν σύνταξη) έως τις 12 Μαΐου του 2016, δηλαδή προν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα επιστραφούν εισφορές σε όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1950 και εντός του 2017 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν καταβάλει εισφορές σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί εδώ ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.

Συνεπώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αίτηση διακοπής οφείλουν να καταθέσουν όσοι αγρότες θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2025 και εφεξής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν σε μείωση της σύνταξης κατά 60% αλλά και σε καταβολή εισφορών για το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Επισημαίνεται πάντως ότι στη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση, ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνει σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότητας.

Πηγή: iefimerida

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το