Ελλάδα

Περικοπές εδώ & τώρα ζητούν οι δανειστές

syntaxeis-perikopes
Περικοπές συντάξεων «εδώ και τώρα» ζητούν οι δανειστές, ώστε να εξασφαλιστούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής και να «κλειδώσει» η συμφωνηθείσα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η μητέρα των μαχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των θεσμών να πιέζουν για αριθμούς, ποσοτικά στοιχεία και «βαθύ μαχαίρι» με άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2016 το σύνολο των μέτρων που θα μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ).

Η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει πως «αναζητά» τα 700-900 εκατομμύρια (το υπόλοιπο ποσό θεωρείται εξασφαλισμένο από ήδη ψηφισθέντα μέτρα) κι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο συνδέοντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση – ενοποιήσεις Ταμείων, αναδιάταξη εισφορών κ.λπ.- με την απαραίτητη εξοικονόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκφράζουν ενστάσεις και για το σχέδιο που προβλέπει εθνική σύνταξη για όλους και πιέζουν για εισοδηματικά κριτήρια.

Δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές συντάξεων χωρίς να έχουμε ένα γενικευμένο σχέδιο μεταρρύθμισης για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, τόνιζε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, στέλνοντας το σήμα για τη στάση που τηρεί η ελληνική πλευρά.

Οι δύσκολες αποφάσεις παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Γ. Δραγασάκη, με θέμα το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν διαφωνούν με το εγχείρημα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά θέλουν να δουν αριθμούς και συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, ενώ παραμένουν προσηλωμένοι στο «ψαλίδι» του 1%, εν όψει της κατάθεσης και του προϋπολογισμού για το 2016. «Θέλουν να δουν αίμα» έλεγαν χθες χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας με γνώση της διαπραγμάτευσης…

Στο επίκεντρο οι εισφορές
Σήμερα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες εξειδικεύσεις. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προσθέσει στο μείγμα των μέτρων αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών (έστω και πρόσκαιρες), ώστε να ενισχύσει με μία μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) την επικουρική ασφάλιση και μιάμιση ή μία την κύρια, και να περιορίσει έτσι τις απώλειες στις συντάξεις.

Οι δανειστές από την άλλη δεν δείχνουν να «ακούνε» αυτές τις προτάσεις, αν και στη χθεσινή συνάντηση δεν αντέδρασαν – κατά πληροφορίες- στις σχετικές αναφορές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την επώδυνη δέσμη των σχετικών ρυθμίσεων να έρχεται ως ένα ενιαίο «πακέτο» προς τις αρχές του Δεκέμβρη, όχι απαραίτητα στο ίδιο… χαρτοφυλάκιο με τα νέα προαπαιτούμενα, αλλά σε απευθείας σύνδεση με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον νέο υπερφορέα-μαμούθ, που σχεδιάζεται να λειτουργεί με ειδικές διευθύνσεις για μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες, και η διατήρηση της επικουρικής ασφάλισης ως ανεξάρτητου πυλώνα. Τέλος, οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη, ενώ η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση να χορηγείται σε όλους που φεύγουν με τουλάχιστον 15ετία και πιθανότατα στα 67.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το