Αθλητισμός

Περικλής Αμανατίδης: «Συνειδητή επιλογή ο Ολυμπιακός» 

Στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Βόλος 98.6» καλεσμένος της εκπομπής «Classico», που μεταδίδεται καθημερινά και από την ιστοσελίδα e-thessalia.gr ήταν χθες ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, Περικλής Αμανατίδης. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» μίλησε για την ομάδα του, το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά και για το ποδόσφαιρο γενικότερα.
Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Περικλή Αμανατίδη ήταν τα εξής:

Για την απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση του Ολυμπιακού:
Έχω ξαναπάρει μία παρόμοια απόφαση. Πίστεψα σε ένα γενικότερο project που μου παρουσιάστηκε και θεωρώ ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα. Πρέπει να κοιτάζεις και τις συνθήκες που θα δουλεύεις. Δεν είναι μόνο η κατηγορία. Υπάρχουν ομάδες ακόμη και στη Σούπερ Λιγκ που δεν είναι θελκτικές. Είναι θέμα χαρακτήρα τι θα επιλέξεις κι αν ζητάς μεγαλύτερες προκλήσεις. Έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου και νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει. Σημασία έχει, ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε μία καλή χρονιά.

Για τους στόχους της ομάδας και τους δικούς του:
Ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος οργανισμός, ο οποίος πρέπει να δουλέψει και να αναδειχθεί. Η ομάδα βρίσκεται σε χαμηλή κατηγορία και θα πρέπει να ξεφύγει άμεσα απ’ αυτήν. Πειθαρχημένα και πιστά έχουμε προσηλωθεί, στο να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του πόστο, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτός είναι ο άμεσος και προσωπικός μου στόχος.

Για το γεγονός ότι η διοίκηση υλοποίησε τα όσα ζήτησε ο ίδιος, όσον αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας:
Είναι σημαντικό η διοίκηση να υλοποιεί όσα ζητά ένας προπονητής, όσον αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Εγώ προσωπικά πάντα έχω ένα αγωνιστικό πλάνο στο μυαλό μου, όσον αφορά την ομάδα που θέλω να δημιουργήσω. Η επιλογή των παικτών και η υλοποίηση των μεταγραφών είναι πάρα πολύ σημαντική, έτσι ώστε να κάνω αυτό που θέλω και έχω ονειρευτεί αγωνιστικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη, ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος. Θα πρέπει να γίνει μία διαδικασία με τα συγκεκριμένα υλικά για να φτάσουμε στο τέλος στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω, όμως, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Για το αν έχει «δέσει» η ομάδα μετά την προετοιμασία που έγινε:
Από θέμα δουλειάς, οι καινούργιοι παίκτες έχουν μπολιαστεί με τους παλιούς. Μένει τώρα να μπολιαστούν και στις αληθινές παραστάσεις, που είναι τα παιχνίδια, οι δύσκολες αγωνιστικές καταστάσεις, η διαχείριση των αγώνων και πολλά άλλα. Πιστεύω, ότι μέρα με την ημέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι, θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.

Για τις δηλώσεις του, ότι το πρωτάθλημα δεν είναι δρόμος 100 μέτρων και ότι ο Ολυμπιακός δοκιμάστηκε στην Τσαριτσάνη:
Το πρώτο είναι μία καθαρά δική μου οπτική. Ότι δηλαδή τα πρωταθλήματα έχουν ένα συγκεκριμένο δρόμο. Μ’ αυτή την έννοια το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος και θα χρειαστούν κάποια πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι η ομάδα μας τα διαθέτει. Όπως για παράδειγμα το βάθος στο ρόστερ της, έτσι ώστε να επικρατήσει έναντι των άλλων ομάδων. Αυτό το έχω περάσει και στους παίκτες, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν ηρεμία και να πιστεύουν σε πιο σταθερές ποδοσφαιρικές αξίες.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ίδιο τον οργανισμό, την ομάδα. Αυτό όμως που έχει για μένα μεγαλύτερη σημασία για τον Ολυμπιακό Βόλου, είναι ότι έχει όλες τις προοπτικές και όλα τα εχέγγυα, προκειμένου η πορεία του να είναι καλή. Δείχνει όλο το οικοδόμημα, ότι δύσκολα θα σταματήσει. Το ότι δοκιμάστηκε η ομάδα, ήταν μία διαπίστωση που είχε να κάνει με τη στιγμή. Περιμένω, ωστόσο, να δω και στη συνέχεια κάποιες συμπεριφορές.

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας στην πρεμιέρα:
Όταν σ’ ένα παιχνίδι μία ομάδα κάνει 15 τελικές και έχει μία μικροπολιτική παρουσία μέσα στο γήπεδο, με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος. Ο προπονητής, όμως, πάντα θα βρίσκει κάποια πράγματα μέσα στην ομάδα, τα οποία δεν λειτούργησαν σωστά. Για τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, όπως εξελίχθηκε και με τις συνθήκες που παρουσιάστηκαν στις 4 το απόγευμα μέσα στο γήπεδο. Πιστεύω, ότι βγήκαμε νικητές από μία μάχη, η οποία ίσως ήταν και άνιση.

Για τη διοίκηση και τον τρόπο σκέψης, όσον αφορά τη δημιουργία της ομάδας:
Μου έδειξαν ότι θα κάνουμε κάτι καινούργιο αγωνιστικά. Μου άφησαν ένα πεδίο ελεύθερο, το οποίο πάντα είναι πρόκληση για έναν προπονητή, για να δημιουργήσει από την αρχή κάτι που έχει μέσα στο μυαλό του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μία ομάδα, η οποία έχει καλές εγκαταστάσεις και διαθέτει πολύ κόσμο και σε μία πόλη, όπου εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ. Θεώρησα, ότι υπάρχει ένας δρόμος ανοδικός γι’ αυτή την ομάδα και σε αυτή τη διαδικασία θέλω να συμμετέχω.

Για το αν Ολυμπιακός και Νίκη είναι ένα κλικ παραπάνω από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου:
Αυτό πρέπει να φανεί στο γήπεδο. Σίγουρα έχουν μία μεγαλύτερη οργάνωση και ένα πιο ποιοτικό ρόστερ. Ωστόσο, έχω δει ομάδες με τρομερό ρόστερ να έχουν μέτρια παρουσία και μέτριες ομάδες να κάνουν καταπληκτικές πορείες. Πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πάντως και οι δύο ομάδες έχουν τα κατάλληλα υλικά για να κάνουν μία πολύ καλή πορεία.

Για το αν είναι ουτοπία να λέμε πως μια ομάδα έχει πάντα καλά αποδυτήρια:
Στα αποδυτήρια πρέπει να υπάρχει ένα καλό κλίμα. Πρέπει, όμως, να είμαστε και ρεαλιστές. Η ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τα αποδυτήρια αποτελούνται από ζωντανούς ανθρώπους, που έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας οικογένειας. Έχουν ομόνοια, αγάπη, αλλά και εντάσεις. Έτσι πρέπει να προχωράς. Το θέμα είναι, πώς μπορείς μέσα από αυτή τη διαδικασία να βρεις μόνο οφέλη. Εκεί νομίζω, θα μετρήσει και η εμπειρία.

Για το πόσο δύσκολο είναι το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής:
Το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής κατηγορίας είναι πολύ δύσκολο, διότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάς στις επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι πιο δύσκολοι οι αγωνιστικοί χώροι, το στοιχείο της δύναμης είναι αυτό που επικρατεί, όλες οι ομάδες πρεσάρουν πάρα πολύ ψηλά. Ωστόσο ένας παίκτης δυσκολεύεται ανάλογα και με τον χαρακτήρα του. Όποιος ποδοσφαιριστής έρχεται από μία υψηλότερη κατηγορία στη χαμηλότερη, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το λόγο για τον οποίο έρχεται και το τι θέλει να κάνει.

Για το αν ο Ολυμπιακός αδικήθηκε από τη διαιτησία στο παιχνίδι με τον Οικονόμο στη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Σερτζίνιο:
Εμένα δεν με πείραξε η φάση, όπου ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ. Με πείραξε η αφετηρία της φάσης, καθώς ήταν μία καθαρή περίπτωση, όπου ο παίκτης έφυγε από κανονική θέση. Σίγουρα αυτά γίνονται στο ποδόσφαιρο, αλλά έχει δικαίωμα η ομάδα που είναι θιγόμενη, να το αναφέρει. Το λέω ξεκάθαρα, λοιπόν, πως στη συγκεκριμένη φάση ο Σερτζίνιο καλυπτόταν από δύο παίκτες και η ομάδα μας αδικήθηκε καθαρά. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Γιατί το παιχνίδι θα σου δώσει κάποιες άλλες στιγμές για να τις αξιοποιήσεις. Πρέπει πρώτα να κοιτάξεις εσύ ο ίδιος να δεις τι δεν έχεις κάνει σωστά σ’ ένα παιχνίδι.

Για το αν θεωρεί πως κάποιες ομάδες θα πάνε… τρένο στον όμιλο:
Υπάρχουν ομάδες που είναι πολύ σοβαρές στα ντέρμπι και χάνουν την ουσία στα μικρά παιχνίδια. Πιστεύω ότι θα μετρήσει η συνολική παρουσία και η σταθερότητα, για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής στον όμιλο.

Για το αν υπάρχουν εξωαγωνιστικοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην επίτευξη ή όχι του στόχου:
Αν αναφέρεστε στη διαιτησία, είναι και αυτός ένας συντελεστής που παίζει το ρόλο του. Εμείς, πάντως, αυτό που ζητάμε – ως ομάδα – είναι ίση αντιμετώπιση. Θέλουμε ένα καθαρό πρωτάθλημα. Γιατί οι καλές ομάδες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Είμαι υπέρ του VAR, γιατί έστω κι αν κλέβει λίγο ποδοσφαιρικό χρόνο, αποδίδει δικαιοσύνη.

Για τα «φτηνά» γκολ που δέχθηκε η ομάδα στα φιλικά, αλλά και στο ματς με τον Οικονόμο:
Το «φτηνό» γκολ πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να βρεις την αιτία που το δέχτηκες. Νομίζω, ότι η ομάδα μας αυτό το έχει εντοπίσει και είναι στη διαδικασία που θα το λύσει. Παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο η συγκέντρωση των παικτών και έχει να κάνει και με την ατομική ευθύνη του καθενός.

Για τον σχεδιασμό των φιλικών παιχνιδιών:
Τα φιλικά σχεδιάστηκαν, προκειμένου να δούμε τις συνθήκες με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε στο πρωτάθλημα. Τα φιλικά με τις ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών έγιναν για άλλο λόγο. Ο Ολυμπιακός είναι μία καινούργια ομάδα κατά το 80% και για να μπολιαστεί θα πρέπει να φανούν πρώτα κάποιες αδυναμίες. Σ’ αυτά τα φιλικά θα φαινόντουσαν σίγουρα κάποια θέματα. Για παράδειγμα, πως προσεγγίζει τα παιχνίδια, αν υπάρχει φόβος, πώς μπορούν να συνεργαστούν οι παίκτες απέναντι σε ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης κατηγορίας, αν θα κλειστούν πίσω και διάφορα άλλα. Γι’ αυτό και έγινε ένας συνδυασμός φιλικών παιχνιδιών και με δυνατές ομάδες και με ομάδες της ίδιας κατηγορίας. Έτσι ώστε από όλα τα φιλικά να κερδίσουμε κάτι.

Για το αν θα υπάρξει πρόβλημα με το κλείσιμο του Πανθεσσαλικού, λόγω εργασιών:
Ολυμπιακός και η Νίκη χρησιμοποιούν ένα πάρα πολύ καλό γήπεδο, το οποίο αγωνιστικά εξυπηρετεί και τις δύο ομάδες, όσον αφορά την ποιότητά τους. Το ότι κλείνει το γήπεδο δεν είναι θετικό και για τους δύο. Από την άλλη πλευρά πιστεύω, ότι για μία αγωνιστική μπορούν να το αντιμετωπίσουν, με τον τρόπο που πρέπει.

Για τη διαχείριση του ρόστερ:
Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει βάθος στο ρόστερ, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για τον πρωταθλητισμό. Στην ομάδα μας έχουμε παίκτες, που δεν τους βλέπω ότι έρχονται από πίσω. Θεωρώ ότι διαθέτουμε πάρα πολλούς παίκτες εντεκάδας. Όταν δώσεις στους παίκτες να καταλάβουν ότι η ομάδα είναι πάνω από πρόσωπα, μπορεί να γίνει και η κατάλληλη διαχείριση του υλικού.

Για το ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα πόσες ομάδες θα ανέβουν φέτος στη Φούτμπολ Λιγκ:
Πίστευα, πως θα ανακοινωθεί το πόσοι θα ανέβουν κατηγορία λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Έστω κι αν έχει περάσει η πρώτη αγωνιστική, η ΕΠΟ οφείλει να το ξεκαθαρίσει στις ομάδες. Για να είναι πιο αξιόπιστο το πρωτάθλημα και για να υπάρχει ισονομία. Γιατί, αν αυτό ξεκαθαρίσει την 6η ή την 7η αγωνιστική θα έχει ήδη δημιουργηθεί μία βαθμολογική κατάσταση και τότε θα πουν ότι υπάρχουν συμφέροντα.

Για το παιχνίδι της Κυριακής με τα Μετέωρα: 
Τα Μετέωρα έχουν ενθουσιασμό, γιατί είναι μία νεοφώτιστη ομάδα. Είναι δίπλα από μία μεγάλη πόλη, τα Τρίκαλα και καταφέρνουν και παίρνουν κάποιους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω, ότι θα κάνουν μία καλή πορεία. Εμείς περιμένουμε την Κυριακή το παιχνίδι με μεγάλη ανυπομονησία και θέλουμε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο. Θα σεβαστούμε τον αντίπαλο, αλλά σίγουρα έχουμε τον πρώτο λόγο. Θα προσπαθήσουμε, απέναντι σε μια ομάδα που είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα, να κάνουμε το παιχνίδι μας και όλοι μαζί να συμβάλλουμε, ώστε η προσεχή Κυριακή να είναι μία μέρα χαράς για τον Ολυμπιακό Βόλου.

Για τις ευκαιρίες που δίνει μέχρι τώρα σε Βολιώτες ποδοσφαιριστές:
Ο τοπικός παίκτης συνδέει την ομάδα με την εξέδρα. Κάτι που έχει να κάνει μ’ ένα γενικότερο κλίμα. Από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Αυτό πρέπει να γίνεται δικαιωματικά ή χαριστικά; Είμαι υπέρ του να γίνεται δικαιωματικά όπως και να έχουν οι ομάδες μία παραγωγή παικτών μέσα από μία σκληρή διαδικασία. Όχι ψεύτικη και επίπλαστη. Από κει και πέρα το ποδόσφαιρο μέσα στις γραμμές πρέπει να αποδίδει δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Και στην αξιοκρατία δεν υπάρχει το στοιχείο του συναισθηματισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το