Κόσμος

Η περίεργη απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας για τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους

Απολύτως νόμιμη είναι η έπαρση της σημαίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Σουηδία, όπως απεφάνθη η εισαγγελία της χώρας –μια απόφαση που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα.
Η εισαγγελέας Gisela Sjovall δήλωσε ότι η έπαρση ή αναπαραγωγή της σημαίας του ISIS δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα μίσους, καθώς η οργάνωση «μισεί τους πάντες και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων»!
Η «συζήτηση» άνοιξε με αφορμή την ανάρτηση της σημαίας από 23χρονο Σύρο πρόσφυγα στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο. Η εισαγγελία αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του πρόσφυγα, παρότι η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους είναι το «σύμβολο του τρόμου» στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, αναλυτές την έχουν παρομοιάσει με τη σβάστικα, που τρομοκρατούσε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Για να το πούμε με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι δείχνει απέχθεια προς όλους και όχι προς μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα» δήλωσε η ίδια, εξηγώντας παράλληλα ότι η σβάστικα έδειχνε μίσος εναντίον των Εβραίων ενώ το Ισλαμικό Κράτος μισεί τους χριστιανούς, ορισμένους μουσουλμάνους, τους γιεζίντι, τους γκέι και πολλές άλλες ομάδες μεταξύ των οποίων και οι Εβραίοι.
«Αν είχε πει κάτι στο κείμενο, εναντίον συγκεκριμένης ομάδας ή ομάδων, όπως για παράδειγμα εναντίον των ομοφυλόφιλων, τότε η απόφαση θα ήταν διαφορετική» δήλωσε η εισαγγελέας στην τοπική εφημερίδα Hallandsposten.
Όταν η αστυνομία ανέκρινε τον άντρα τον Ιούνιο, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος. «Λέει ότι δεν είναι σημαία του Ισλαμικού Κράτους αλλά ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια πριν το υπεξαιρέσει η οργάνωση» δήλωσε ο δικηγόρος του πρόσφυγα Bjorn Nilsson στην ίδια εφημερίδα.
Σε μια αντίστοιχη απόφαση είχαν καταλήξει και οι βρετανικές αρχές, τον Οκτώβριο του 2014. Τότε, η αστυνομία είχε συλλάβει τον Αλί Ικμπάλ επειδή είχε την σημαία αυτή μέσα στο κατάστημά του. Δεν στοιχειοθετήθηκαν ποτέ, όμως, κατηγορίες εναντίον του.
«Ανακαλύψαμε ότι η σημαία αυτή αντιπροσωπεύει τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Δεν είναι παράνομο σύμβολο» είχε δηλώσει τότε η μητροπολιτική αστυνομία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το