Πολιτισμός

Περιδιάβαση στην ιστορία της Μικρασιατικής γης

Στο πλαίσιο του καθιερωμένου , ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2018», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» και η ομάδα Χ.Ε.Ν. Βόλου σε συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Αναφορές στα «Μικρασιατικά μου» – συγγραφή του Αθαν. Ε. Καραθανάση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.
Το βιβλίο «Τα Μικρασιατικά μου» αποτελεί ένα πολύμοχθο ιστορικό, ερευνητικό, συγγραφικό έργο. Ο συγγραφέας κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο και στα γεγονότα της Μικρασιατικής γης με πολλούς και σημαντικούς σταθμούς, δίνει αφενός μια εικόνα της ευτυχισμένης Μ. Ασίας πριν την καταστροφή και αφετέρου τα πάθη και μαρτύρια των Ελλήνων λίγο πριν και κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Περιέχει ενότητες για τη νεότερη ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας μέσα από μια πλούσια και αξιόπιστη βιβλιογραφία, που ο συγγραφέας ερεύνησε και μελέτησε ενδελεχώς, αλλά και από επισκέψεις που ο ίδιος πραγματοποίησε στη Μ. Ασία. Το άφθονο απεικονιστικό υλικό που διανθίζει το κείμενο, όσο και ο γλαφυρός με λογοτεχνική αξιοσύνη γραπτός του λόγος δίνουν στο πόνημα ιδιαίτερη αξία.
Την εκδήλωση θα ξεκινήσει η κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, φιλόλογος και πρόεδρος της Εστίας «Ίωνες», δίνοντας το γενικό πλαίσιο του βιβλίου του Αθαν. Καραθανάση «Τα Μικρασιατικά μου».

Θα ακολουθήσει ο κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος, πρ. γυμνασιάρχης με την εισήγησή του «Μικρά Ασία χαίρε» – στα όρια των επτά εκκλησιών της Αποκαλύψεως». Θα κάνει μια σύντομη περιδιάβαση στην Ιωνία, του πριν και του τώρα, με ιστορικούς, γεωγραφικούς και συμβολικούς όρους. Χρονική τομή είναι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και αλληγορικό πλαίσιο οι επτά εκκλησίες της Αποκαλύψεως.
Έπειτα ο κ. Ιωάννης Μουρέλος, καθηγητής της νεότερης ελληνικής ιστορίας στο Α.Π.Θ. Θα αναπτύξει το θέμα «Οι θέσεις της Γαλλίας με την Κεμαλική Τουρκία και οι επιπτώσεις τους στην έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας». Έχοντας ως επίκεντρο το σύμφωνο Franklin-Bouillon ή σύμφωνο της Άγκυρας (Οκτώβριος 1921), η ανακοίνωσή του σκιαγραφεί την εξέλιξη των σχέσεων της Γαλλίας με το κεμαλικό κίνημα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η ελληνική ανάμειξη στην όλη υπόθεση είναι περιορισμένη. Ωστόσο, η γαλλοκεμαλική προσέγγιση δεν αποτελεί απλή λεπτομέρεια του Μικρασιατικού Ζητήματος. Πρόκειται για την ίδια τη δομή του όλου προβλήματος, για τις διεθνείς του διαστάσεις, που αποδίδουν την τελική καταστροφή στην ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής την επομένη του τερματισμού του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανακοίνωση πραγματεύεται την εξέλιξη των διμερών γαλλοκεμαλικών διαπραγματεύσεων από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου του 1919 έως την υπογραφή και θέση σε εφαρμογή των διατάξεων του τελικού συμφώνου. Εξέχουσα θέση κατέχει το καίριο ζήτημα της παραχώρησης του γαλλικού οπλισμού της Κιλικίας στους Τούρκους εθνικιστές στις αρχές του 1922. Η ανακοίνωση στηρίζεται εξολοκλήρου στη μελέτη των αρχείων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και καθηγητής του Παν/μίου Κύπρου, θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα «Δύο μορφές της Μικρασιατικής Καταστροφής: ο εκ Σούρπης στρατηγός Αθαν. Φράγκος και ο Αμερικανός κληρικός Άσα Τζένινγκς». Ο στρατηγός Αθανάσιος Φράγκος (1864 – 1923), από τη Σούρπη του Αλμυρού, διακρίθηκε στους πολέμους της μακράς περιόδου 1897 – 1922. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, καθώς ανήκε στη βασιλόφρονα παράταξη, επανήλθε στο στράτευμα ως διοικητής της Α’ Μεραρχίας. Μετείχε στους νικηφόρους αγώνες, στις μάχες του Τουμπλού Μπουνάρ, Εσκή Σεχήρ, Κιουτάχειας, Γκεντί κ.λπ., με αποκορύφωμα αυτές του Σαγγαρίου. Κατά την οπισθοχώρηση ως διοικητής του Νοτίου Συγκροτήματος, κατόρθωσε να διασώσει τους άνδρες του, περνώντας από τον Τσεσμέ στη Μυτιλήνη. Κατά την Επανάσταση των Πλαστήρα, Γονατά φυλακίσθηκε και σύντομα αποφυλακίσθηκε με την παρέμβαση του συναγωνιστή του στο Μικρασιατικό Μέτωπο, Πλαστήρα. Απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 1923.
Ο Άσα Τζένινγκς, μεθοδιστής ιερέας, που βρέθηκε στη Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή, βλέποντας το ατελείωτο δράμα των 300.000 προσφύγων στο λιμάνι της, οργάνωσε τη σωτήρια επιχείρηση διασώσεώς τους. Από τη Σμύρνη πέρασε στη Μυτιλήνη, έπεισε τον στρατηγό Φράγκο, την ελληνική κυβέρνηση, τους Τούρκους και επικεφαλής ελληνικών πλοίων επέστρεψε στην Ιωνική πρωτεύουσα και με τον ναύαρχο Θεοφανίδη συνεργό, επιβίβασε χιλιάδες εξαθλιωμένων προσφύγων, που τους οδήγησε στη Μυτιλήνη. Δικαίως, τιμάται από τους πρόσφυγες ως σωτήρας τους και τον Δήμο Βόλου για την δράση του αυτή.
Την επιμέλεια και προβολή εικόνων στη εκδήλωση έχει αναλάβει η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γεν. γραμματέας της Εστίας «Ίωνες».Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Ελένη Σεφεριάδου-Πρίντζου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και μέλος της Εστίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το