Τοπικά

“Πέρασμα” θυμάτων σωματεμπορίας η πόλη του Βόλου

Ο Βόλος αποτελεί «πέρασμα» για θύματα σωματεμπορίας, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΜΚΟ Α21, στελέχη της οποίας βρέθηκαν σήμερα στον Βόλο. Όπως είπαν, πολλά περιστατικά που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα αρωγής και προστασίας, το οποίο υλοποιεί η οργάνωση, έχουν περάσει από Βόλο. «Ίσως επειδή είναι λιμάνι, με τουρισμό αρκετούς μήνες το χρόνο, πολλές γυναίκες περνούν από δω πριν πάνε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Στην Ελλάδα, περισσότερες από 20.000 γυναίκες, ηλικίας 14 έως 30 ετών, από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής, «απασχολούνται» στη βιομηχανία του σεξ.
«Το έγκλημα της σωματεμπορίας ξεκινά από τα 14 με 15 χρόνια, αλλά στην ουσία δεν γνωρίζει ηλικία. Οι χώρες που προέρχονται οι γυναίκες αυτές είναι διάφορες αλλά κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. Ανά διετία έρχονται κατά κύματα. Βλέπαμε αρκετά άτομα να προέρχονται από Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Αλβανία, Βουλγαρία, τελευταία όμως, λόγω του μεταναστευτικού συναντάμε και άτομα από χώρες της Αφρικής» εξήγησαν τονίζοντας ότι το 90% των γυναικών είναι από το εξωτερικό.
Τα στελέχη της οργάνωσης έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενόψει της ενημερωτικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 6:30 το απόγευμα στο Ξενία του Βόλου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και διοργανώνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
Η Λητώ Καραγκούνη, υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης στη ΜΚΟ τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εμπορία ανθρώπων, το τι συμβαίνει στην χώρα μας και να κινητοποιηθούν, να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση ενάντια σε αυτό το έγκλημα και οι τοπικοί φορείς να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη της οργάνωσης Α21 στην Ελλάδα, Μαρία Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στη δράση της οργάνωσης που εδρεύει και στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια ενώ δραστηριοποιείται σε 13 χώρες. Οι τομείς που παρεμβαίνει είναι αυτοί της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1109 και η λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας.
Σε ότι αφορά τη γραμμή βοήθειας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Σε αυτή κάποιος μπορεί να καλέσει ανώνυμα να ενημερωθεί τι είναι εμπορία ανθρώπων και αν υποψιαστεί κάτι ότι συμβαίνει να το αναφέρει. Τα εξειδικευμένα άτομα κάνουν αναφορές στα κεντρικά και στις κατά τόπους αστυνομίες βοηθώντας στην χαρτογράφηση δύσκολων περιοχών. «Έχουμε δει διασώσεις, ανθρώπους να απελευθερώνονται μέσω της γραμμής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το