Τοπικά

Πέρασμα για θύματα trafficking ο Βόλος – Στο πλευρό τους οι 8 εθελοντές της Α-team Volos

Η Α-team Volos συστάθηκε τον Μάιο του 2018 και αποτελείται από 8 μέλη-εθελοντές, προσπαθώντας να βοηθήσει θύματα trafficking. Στον ξενώνα της Α21 στη Θεσσαλονίκη έχουν αναφερθεί από θύματα ότι πέρασαν από τον Βόλο και εκδιδόντουσαν είτε στον Βόλο είτε στη Λάρισα.

Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (human trafficking) από το 2008. Στην Ελλάδα, η Α21 παρέχει φροντίδα σε θύματα trafficking, με προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα και επανένταξης στην κοινωνία, καθώς και με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.
Από το 2012, με πρωτοβουλία της Α21, λειτουργεί η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες για ύποπτα περιστατικά που σε συνεργασία με τις
Αρχές, οδηγούν συχνά στον εντοπισμό θυμάτων trafficking.
Στον Βόλο δραστηριοποιείται από τον Μάιο του 2018 η Α-team Volos αποτελούμενη από οκτώ μέλη-εθελοντές. Ένα μέλος της Α-team Volos είναι και η κ. Μαρκέλα Βαρσάμη, κοινωνική λειτουργός, που ανέφερε πως η Α21 είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2008 από μία Ελληνοαυστραλέζα δασκάλα, η οποία ήρθε να βρει τις ρίζες της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τις φωτογραφίες των εξαφανισμένων ανθρώπων που αντίκρισε, έψαξε να βρει τις ιστορίες τους και ευαισθητοποιήθηκε στο κομμάτι της ανθρώπινης εμπορίας.

Η Α21 δραστηριοποιείται στο κομμάτι της καταπολέμησης της σύγχρονης σκλαβιάς, δηλαδή της ανθρώπινης εμπορίας, αυτό που αποκαλούμε με τον διεθνή όρο trafficking. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα προγράμματα αρωγής και προστασίας, ενώ υπάρχει ξενώνας σε μία ασφαλή περιοχή με 24ωρη φύλαξη, στον οποίο μένουν άνθρωποι που έχουν διασωθεί.
Σκοπός η Α21 είναι η διάσωση των ανθρώπων αυτών και ο επαναπατρισμός τους μέσω των προγραμμάτων αρωγής και προστασίας, ενώ το κέντρο ημέρας λειτουργεί με σκοπό το άτομο να βρει δουλειά, νομική υποστήριξη, συνεργασία με τις Αρχές.
«Οι Α-teams είναι εθελοντικές ομάδες σε οκτώ πόλεις συμπεριλαμβανομένου της Λευκωσίας. Η Α-team Volos συστάθηκε τον Μάιο του 2018, όταν η Α21 ήρθε στον Βόλο και Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος αγκάλιασε αυτή την κίνηση» σημείωσε η κ. Μαρκέλα Βαρσάμη.

Η ίδια τόνισε ότι «υπήρχαν θύματα εμπορίας που ανέφεραν στον ξενώνα της Θεσσαλονίκης ότι ο Βόλος είναι ένα πέρασμα και εκδιδόντουσαν στην πόλη μας και στη Λάρισα» για να συμπληρώσει πως αναφορές υπάρχουν, αλλά τα περιστατικά, δυστυχώς, είναι πολύ περισσότερα και δεν καταγγέλλονται λόγω του φόβου. Οι γυναίκες αυτές προέρχονται από διάφορες χώρες. Παύει να υπάρχει ο όρος εμπορία λευκής σαρκός που ήταν στο παρελθόν, και πλέον υπάρχουν θύμα εμπορίας με την πλειοψηφία να προέρχονται από Κονγκό, Μολδαβία και Νιγηρία.
Η κ. Μαρκέλα Βαρσάμη ανέφερε ότι το φαινόμενο έχει μεγαλώσει λόγω του μεταναστευτικού και η Ελλάδα θεωρείται ως χώρα προορισμού, αλλά και διέλευσης για την Ευρώπη. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα γραφεία της Α21 στη Δανία και τη Νορβηγία είναι για να συντηρήσουν το γραφείο της Ελλάδας και τον ξενώνα και την αποστολή στην Ταϊλάνδη» τόνισε η ίδια.

Διαβαλκανικό συνέδριο
Στις 18 και 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαβαλκανικό συνέδριο στον Βόλο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος με την παρουσία της Α21 και τους «Γιατρούς της Αγάπης».
Τα σεμινάρια θα αφορούν στο trafficking και την πρώτη ημέρα προσκεκλημένος είναι ο κ. Σφακιανάκης, που θα μιλήσει για το ζήτημα της ανθρώπινης εμπορίας, ενώ τη δεύτερη ημέρα διάφοροι φορείς θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το θέμα από πνευματική και κοινωνική σκοπιά.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στον Βόλο το «Περπάτημα για την ελευθερία», το οποίο γίνεται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 8 πόλεις που δραστηριοποιείται η Α21, με τον Βόλο να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Μετά από αυτό, μας προσέγγισαν αρκετοί και κάλεσαν στη γραμμή αρκετές φοιτήτριες, διότι κάποιες περίεργες κινήσεις και ήθελαν να το συζητήσουν» τόνισε η κ. Μαρκέλα Βαρσάμη.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν κάποια events, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης, με την προβολή ταινιών στο Πανεπιστήμιο και την Εξωραϊστική Λέσχη, ενώ σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις» η ομάδα A-team Volos συμμετείχε σε ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «#Trafficking: Με τα μάτια του θύματος», στο πλαίσιο της Ημέρας για την Κακοποιημένη Γυναίκα, που προερχόταν από αληθινή ιστορία με κάποιο θύμα από τη Νιγηρία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το