Ελλάδα

Πέρασε με 153 «ΝΑΙ» το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Mε 153 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά και 1 παρών, εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που ουσιαστικά ενεργοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική σε εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.), όπως είχε ενημερώσει τη Βουλή από το πρωί ενημέρωσε τη Βουλή η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έγινε με ονομαστική κλήση, μετά από απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συνεδρίαση με φόντο τον αγώνα επιβίωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ αν και στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, δεν διέψευσε όσους περίμεναν κορώνες που τελικά ήρθαν μέσα από την πρώτη δημόσια σύγκρουση των δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στις γραμμές που είχαν αναλύσει και οι εισηγητές των κομμάτων τους. Μετά την τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο κι έπεσαν τίτλοι τέλους στη σεναριολογία που καλλιεργήθηκε επί μέρες γύρω από τα ενδεχόμενα διατήρησής της.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε την επιστολή παραίτησης του κ. Παπαχριστόπουλου κάτι που σημαίνει ότι την έδρα του παίρνει πλέον ο Τέρενς Κουίκ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το