Ελλάδα

Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

ευρώ Ε.Ε.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει μέσα στο 2014, την κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων Alpha, Πειραιώς και Εθνική περνούν το όριο του 5,5% για το core Tier 1. Η Eurobank παρουσιάζει οριακή υστέρηση με δεικτη 5,45% και σε σχετική σημείωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι πρακτικά υπάρχει μία οριακή υστέρηση όμως δεν χρειάζεται Κεφάλαια με βάση το “δυναμικό σενάριο”.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, που επιβεβαιώνει το Newmoney.gr, “η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤτΕ:

“Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως  υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Πηγή: www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το