Ελλάδα

Πέντε θάνατοι από εποχική γρίπη

gripi

Ξεκίνησε και μάλιστα με «άγριες διαθέσεις» το κύμα εποχικής γρίπης για τη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο. Ηδη έως χθες είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνολικά πέντε θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων οι δύο σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, καθώς και δέκα σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν νέα έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, ενώ ειδικά για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Στους γιατρούς, δε, δίνονται οδηγίες για την έγκαιρη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης.

Με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για το κύμα εποχικής γρίπης που έχει αρχίσει να φουντώνει και, όπως αναφέρεται, «αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου τρεις μήνες». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του κέντρου, αναμένεται στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), Α (Η1Ν1) pdm09 -πρόκειται για τον τύπο γρίπης που είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009- καθώς και στελεχών τύπου Β.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το στέλεχος που ευθύνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι στέλεχος της γρίπης Α (Η3Ν2), που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα, το στέλεχος του ιού της γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων φέτος είναι το Α (Η3Ν2).

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, αφού παρέχει κάλυψη από τα στελέχη της γρίπης Β και Α (Η1Ν1) και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές που προκαλεί το στέλεχος Α (Η3Ν2). «Ως εκ τούτου συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικοι με χρόνια νοσήματα, έγκυοι και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής όπως π.χ. η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, ενώ συνιστάται η οικειοθελής απομόνωση (π.χ. από το σχολείο, την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό. Οι ασθενείς που έχουν παρατεταμένα ή σοβαρά συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ενώ οι γιατροί καλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το