Κόσμος

Πέντε νέα όπλα δοκιμάζουν οι Ρώσοι στη Συρία

SYRIA

Ο Χίτλερ «δοκίμασε στην πράξη» τα (τότε) νέα όπλα του, τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα «στούκας» στον εμφύλιο ισπανικό πόλεμο, στην δεκαετία του ’30. Οι Αμερικανοί «δοκίμασαν στην πράξη» τις βόμβες ναπάλμ στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του ’50 και δέκα χρόνια αργότερα τα χημικά αέρια καταστροφής των δασών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τώρα είναι η σειρά των Ρώσων να «δοκιμάσουν στην πράξη» τα νέα όπλα τους. Η Συρία είναι η…ευκαρια.Τις τελευταίες ημέρες ρωσικές εφημερίδες, πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα προβάλουν «Τα πέντε ρωσικά όπλα που έκαναν το ντεμπούτο τους στη Συρία». Αυτά είναι:
Το ευέλικτο καταδιωκτικό Su-34 που έκανε την εμφάνιση του στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις τρεις μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε υπηρεσία. Τον Ιανουάριο στους ουρανούς της Συρίας έκαναν την εμφάνιση τους και τα Su-355, μια εξελιγμένη μορφή του Su-34, για το οποίο έδειξαν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο.
Τον περασμένο Οκτώβριο οι Ρώσοι αιφνιδίασαν τους ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους στη Μόσχα με την εκτόξευση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων κρουζ. Εκτοξεύτηκαν από σκάφη της μοίρας πολεμικών της Κασπίας και έπληξαν κέντρα ισλαμιστών στη Συρία, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι περισσότεροι παράμετροι αυτού του νέου όπλου παραμένουν μυστικοί, έγινε όμως γνωστό ότι η εμβέλεια τους φθάνει τα 350 χιλιόμετρα όταν πυροδοτούνται εναντίον στόχων στη θάλασσα αλλά ξεπερνούν τα 2.000 χιλιόμετρα όταν ο στόχος είναι στο έδαφος.
Το υπερηχητικό Tupolev Tu-160, γνωστό ως «Blackjack» στο ΝΑΤΟ, είναι  βαρύ βομβαρδιστικό το οποίο μπορεί να διασχίσει 14.000 χιλιόμετρα δίχως να ανεφοδιαστεί. Στη Συρία χρησιμοποιείται για να πλήττει στόχους με συμβατικούς κατευθυνόμενους πυραύλους ΚΑΒ-500 και πυραύλους αέρος κρουζ Κh-101.
Ο πολυεκτοξευτήρας TOS-1Α («Σολντσεπγιακ») θερμοβαρικών πυραύλων αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματικός στον πόλεμο στη Συρία, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές αλλά και σε κατεστραμμένες πολεις–μια δυσάρεστη έκπληξη στους τζιχαντιστές που έβρισκαν καταφύγιο σε βουνοκορφές είτε σε ερείπια κτιρίων.
Το πέμπτο ρωσικό «νέο όπλο που δοκιμάστηκε» στη Συρία είναι το εξοπλισμένο μεταφορικό ανδρών BTR-82A1 με πυροβόλα 7.62 χλστ και πολυβόλα με σφαίρες που διατρυπούν ως και μπετόν αρμέ πάχους 16 εκατοστών, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό στόχου που διαθέτει εξασφαλίζει απόλυτη ορατότητα τη  νύχτα είτε μέσα σε πυκνούς καπνούς, στερώντας τους τζιχαντιστές τη δυνατότητα να επωφεληθούν του σκότους.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το