Τοπικά

Πέντε μήνες κλειστή η εστίαση – Αδιέξοδο άνευ προηγουμένου για επαγγελματίες και εργαζόμενους 

Όλο και μεγαλώνει η αγωνία στην εστίαση η οποία στη Μαγνησία παραμένει κλειστή για πέντε μήνες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει ανενεργή ακόμη έναν μήνα, δηλαδή να έχει συμπληρώσει ένα εξάμηνο εκτός λειτουργίας.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, μάλιστα είχε ακουστεί ως ημερομηνία η 19η Απριλίου. Όμως με τα κρούσματα να επιμένουν σταθερά πάνω από 2.500-3.000, οι σχεδιασμοί είτε παρατείνονται είτε αναβάλλονται.
Η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία μέρα που έμειναν ανοικτές οι καφετέριες, τα τσιπουράδικα, τα εστιατόρια και οι πιτσαρίες. Από την επομένη μπήκε λουκέτο το οποίο ακόμη δεν έχει βγει. Έχουν περάσει πέντε μήνες και οι 1.000 και πλέον επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία και οι πολύ περισσότερες πανελλαδικά είναι κλειστές. Χωρίς ούτε ένα έσοδο, αλλά με τις υποχρεώσεις και τα έξοδα να τρέχουν.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική. Τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου.
Μετά από έναν χρόνο πανδημίας υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και 40-50% που δεν έχουν μπορέσει να λειτουργήσουν ούτε μια μέρα. Και αυτό συμβαίνει, γιατί διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, άρα γι’ αυτές η φετινή σεζόν, καθώς η εστίαση έκλεισε στις αρχές Νοεμβρίου, είναι εντελώς χαμένη.
Αλλά ακόμη και επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και λειτούργησαν από τις 25 του περασμένου Μαΐου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή πέντε μήνες, τα πράγματα δεν είναι καλά, αφού για διάφορους λόγους η κατανάλωση ήταν περιορισμένη.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου είχε τη δυνατότητα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με πολλούς παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας να επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της εστίασης.
«Ο υπουργός οικονομικών μάς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει σε τέσσερα πράγματα. Πρώτον, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην εστίαση, δεύτερον, θα υπάρξει βοήθεια για τον κλάδο και μέσω κάποιου προγράμματος ΕΣΠΑ η οποία δίνεται με τα 330.000.000 ευρώ, τρίτον με το πρόγραμμα «Ανάσσα 2» από την Περιφέρεια θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εστίαση και τέταρτον, θα υπάρξει συνδρομή για τις επιχειρήσεις της εστίασης που λόγω έλλειψης ανοικτών χώρων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι το Φθινόπωρο. Εμείς προτείναμε για αυτές τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, να συνεχιστούν οι αναστολές εργασίας, να υπάρξει μια νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, να μην καταβάλλεται το ενοίκιο, παράταση στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο ίδιος ανέφερε πως, «αν όλα κυλήσουν ομαλά και επιστρέψει λόγω των εμβολιασμών η κανονικότητα μέχρι τέλος του 2021, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί με διάφορες μορφές βοήθειας προς τις επιχειρήσεις της εστίασης τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Και αυτές οι μορφές βοήθειας μπορεί να είναι η μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας, η επιδότηση θέσεων εργασίας, η μετάθεση για αργότερα της αποπληρωμής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, Άλλωστε στόχος είναι να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά. Το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε μια συνολική εικόνα της ζημιάς από την πανδημία».
Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις στην εστίαση ανέρχονται στις 80.000, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων είναι 432.000 και ο μισθωτοί και όσοι δουλεύουν για ένα μεροκάματο, ανέρχονται στους 354.000.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 37%, υπάρχουν, όμως εκτιμήσεις που αναφέρουν και το 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 43,24% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα, το 8,115 έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από έναν μήνα, για το 14,19% τα χρήματα φτάνουν μόνο για έναν μήνα και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για δύο μήνες. Περίπου 200.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το