Τοπικά

Πέντε μαθητές προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Οικονομικών μέσω διαγωνισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε θέματα για τη μικροοικονομία, τη ζήτηση και προσφορά, τις επιχειρήσεις, το μάρκετινγκ εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στην τρίτη φάση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού οικονομικών που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ωθήσει τους μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο με τις έννοιες των Οικονομικών, και να μπορούν να έχουν σαφέστερη άποψη με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους στην αγορά, στα χρηματιστήρια, στην Ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας.
Συμμετέχοντας στον διαγωνισμό οι μαθητές θα γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ο σύγχρονος οικονομολόγος, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερο και βαθύτερα με τους δασκάλους τους, αλλά και με τους καθηγητές των Πανεπιστημίων.
Επίσης θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών (μετά την επιτυχία τους στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού). Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού είναι «Ξενοφών», «Πλάτων», «Αριστοτέλης».

Τα γνωστικά αντικείμενα που εξετάζονται οι υποψήφιοι, είναι τα εξής: Μακροοικονομία: Θεωρία και Πολιτική (συναθροιστική ζήτηση/προσφορά και πολιτικές, χρήμα και πληθωρισμός, πληθωρισμός και ανεργία, εισοδηματικές ανισότητες)
Μικροοικονομία: Θεωρία Καταναλωτή, Παραγωγού και Αγορών, Θεσμοί, Επιχειρήσεις (ανταγωνισμός, αγορές και αποτυχίες τους, παίγνια, ισορροπία)
Χρηματοοικονομικά: χρονική αξία του χρήματος, χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτίμηση τίτλων, αποταμίευση και επενδύσεις.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Λουκάς Ζαχείλας ανέφερε πως ο διαγωνισμός για τα οικονομικά είχε τρεις φάσεις. Η πρώτη διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και αρχικά συμμετείχαν 100 μαθητές, που κυρίως έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις και ενδιαφέρονταν για την κατεύθυνση της οικονομίας. Ακολούθησε η δεύτερη φάση μετά τα Χριστούγεννα και η τρίτη έγινε στις 4 Ιουλίου στο πρώην γαλλικό Ινστιτούτο. Από την τρίτη φάση του διαγωνισμού αναδείχτηκαν οι πέντε φοιτητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην ολυμπιάδα οικονομικών που θα γίνει διαδικτυακά και θα διοργανωθεί από τους Λετονούς.

Οι πέντε μαθητές προέρχονται από Αττική και Θεσσαλονίκη. Από τους πέντε μαθητές οι τρεις είναι μαθητές της Β’ Τάξης Λυκείου και αυτό μας δημιουργεί ελπίδες ότι και οι μικρότεροι θα ασχοληθούν με τα οικονομικά, ενώ θα έχουν και την απαιτούμενη εμπειρία. Επίσης δύο μαθητές από τους πέντε συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχε και μαθητής από τον Βόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το