Τοπικά

Πέντε εισαγωγές καθημερινά στην Καρδιολογική του “Αχιλλοπούλειου” – Αυξήθηκαν τα περιστατικά από 1.200 στα 1.700 τον χρόνο

Πέντε περιστατικά εισάγονται κάθε μέρα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρατηρείται δραματική αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών, που αγγίζει το 30%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως πλέον πλήττονται και οι πιο νέες ηλικίες, όπως 40αρηδες, αλλά και γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών, λόγω του καπνίσματος, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Το Καρδιολογικό Τμήμα έχει το βλέμμα του στο μέλλον, καθώς εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται μέσα από το εργαστήριο τοποθέτησης μόνιμων βηματοδοτών, που θα λειτουργεί σε ένα μήνα μετά από την έγκριση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας, την προμήθεια του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου για την πραγματοποίηση στεφανιογραφιών και τη λειτουργία του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας.
Με αυτές τις τρεις νέες δομές και υπηρεσίες το Καρδιολογικό Τμήμα θα έχει χαρακτηριστικά τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, εξυπηρετώντας το πλήθος καρδιοπαθών.
Ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αλέξανδρος Δούρας παρουσιάζει σήμερα στη «Θ» τα στοιχεία από την κίνηση των ασθενών και τοποθετείται για τις επόμενες προκλήσεις του Τμήματος, που θα το αναβαθμίσουν περαιτέρω.
Ο κ. Δούρας, με την ιδιότητα και του προέδρου της ομάδας εργασίας της Καρδιολογικής Εταιρείας για την καρδιακή ανεπάρκεια, επισήμανε πως «το Καρδιολογικό Τμήμα αποτελείται από την καρδιολογική Κλινική δυναμικότητας 21 κλινών, τη Στεφανιαία Μονάδα με οκτώ κλίνες, το Καρδιολογικό Εργαστήριο, όπου γίνονται οι υπέρηχοι και ασκήσεις κοπώσεως, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και το Παιδοκαρδιολογικό, που λειτουργεί από το 2009. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να λειτουργήσει και Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, καθώς η Κλινική διαθέτει εμπειρία σε αυτό θέμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το Καρδιολογικό Τμήμα λειτουργεί ήδη με το βλέμμα στο μέλλον, αφού εκτός από το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, έχει ενταχθεί ήδη στο νέο ΕΣΠΑ το Αεροδυναμικό Εργαστήριο, με το οποίο θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση στεφανιογραφιών. Η πρόταση είναι ήδη επεξεργασμένη και κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα προτείνεται και η αύξηση των έξι θέσεων ειδικών γιατρών σε εννιά. Η σημασία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου φαίνεται από το ότι πέρυσι από το «Αχιλλοπούλειο» έγιναν 120 διακομιδές καρδιοπαθών σε άλλα Νοσοκομεία, για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία.
Ακόμη υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια στην Καρδιολογική Κλινική, που έχουν τηλεμετρικό έλεγχο και μπορεί ο γιατρός να παρακολουθεί την αρρυθμία του ασθενούς. Μάλιστα μέσω αυτής της διαδικασίας μειώθηκε η θνητότητα κατά 25%.


Αύξηση κατά 30%

Στο ειδικό Παιδοκαρδιολογικό ιατρείο η ετήσια κίνηση είναι στα 250 εξεταζόμενα άτομα, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία στα 2.200 άτομα.
Το 2016 οι νοσηλευόμενοι στην Καρδιολογική Κλινική ανήλθαν στους 1.050 και άλλοι 700 στη Στεφανιαία Μονάδα. Δηλαδή το σύνολο των νοσηλευομένων ήταν 1.700 άτομα, όταν πριν τέσσερα χρόνια ήταν 1.200.
«Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην μη πρόληψη υγείας των πολιτών. Έρχονται άρρωστοι, που έχουν να δουν τον γιατρό τους πέντε μήνες. Όπου έχουν μπει προγράμματα λιτότητας, εκτινάσσεται στα ύψη η νοσηρότητα. Μάλιστα φαίνεται πως πλήττονται και οι νεότερες ηλικίες, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και στην αδυναμία πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», τόνισε ο κ. Δούρας.
Ακόμη επισήμανε πως κάθε μέρα γίνονται εισαγωγές σε πέντε περιστατικά και τα τελευταία χρόνια η κίνηση με τις εισαγωγές αυξήθηκε τουλάχιστον 30%.
Στη Στεφανιαία Μονάδα νοσηλεύονται περιστατικά με έμφραγμα, βαριά αρρυθμία, βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Καρδιολογική Κλινική νοσηλεύονται περιστατικά με πιο ήπιες αρρυθμίες, στηθάγχη, χωρίς να είναι έμφραγμα, ηπιότερες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας, κολπική μαρμαρυγή, που δεν χρειάζεται μόνιτορ, μια ήπια μυοκαρδίτιδα.

Οι νέες γυναίκες

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν καρδιολογικά περιστατικά στις νέες γυναίκες. «Ενώ δεν ξέραμε τι θα πει έμφραγμα σε γυναίκα κάτω των 35 ετών, τώρα έχουμε και τέτοια περιστατικά, λόγω του καπνίσματος. Στα περιστατικά κάτω των 40 ετών τα περισσότερα αφορούν στους άνδρες. Στην ηλικιακή ομάδα 40-65 ετών ένα 30% των περιστατικών είναι γυναίκες και στις γυναίκες άνω των 65 ετών το 50% των περιστατικών είναι γυναίκες», δήλωσε ο κ. Δούρας και πρόσθεσε πως υπάρχει και η ρύπανση, που σε συνδυασμό με την υγρασία αυξάνει πολύ τις εισαγωγές περιστατικών με έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν οι ρύποι είναι αυξημένοι, τα περιστατικά είναι περισσότερα.

Τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών

Από το Καρδιολογικό Τμήμα έγιναν το 2016 γύρω στις 60 διακομιδές καρδιοπαθών για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη. Από το 1997 το Νοσοκομείο Βόλου τοποθετεί μόνο προσωρινούς βηματοδότες. Και πέρυσι τοποθετήθηκαν προσωρινοί βηματοδότες σε 90 καρδιοπαθείς. Σε ένα μήνα όμως το «Αχιλλοπούλειο» θα τοποθετεί και μόνιμους βηματοδότες. Το υπουργείο Υγείας έδωσε την έγκρισή του και υπάρχει η σημαντική δωρεά από τον ανώνυμο δωρητή.
Ο κ. Δούρας ανέφερε πως η προσπάθεια για μόνιμους βηματοδότες ξεκίνησε επί διευθύνσεως του κ. Τσακνάκη, ο οποίος έστειλε για εκπαίδευση σε ειδικό βηματοδοτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη καρδιολόγο του Νοσοκομείου
Κάθε κρεβάτι είναι και ένας θάλαμος από μόνος του και αυτό αναβαθμίζει πολύ την καρδιολογική.
«Επίσης το Καρδιολογικό Τμήμα είναι από τα πρώτα πανελλαδικά, που έκανε θρομβολύσεις. Και αυτό έγινε επί διευθύνσεως του τμήματος από τον κ. Τσακνάκη», ανέφερε ο κ. Δούρας και πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αναβάθμισης του Καρδιολογικού Τμήματος η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει σταθεί αρωγός.
Ο κ. Δούρας ανέφερε πως μέσω της δωρεάς το Καρδιολογικό Τμήμα έχει μεταξύ άλλων πέντε καρδιογράφους, δύο συσκευές προσωρινών βηματοδοτών, έναν υπερσύγχρονο υπερηχογράφο, όπου εκτελούνται οισοφάγεια, γυαλί ακτινοπροστασίας ειδικές ποδιές.

Ο κ. Δούρας
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το